stormparaplu plushop

Alles wat je nog niet weet over de paraplu

De paraplu, een heel simpel object, maar toch zijn er zeer veel uiteenlopende vragen over. Mag je fietsen met een paraplu en mag een paraplu mee in de handbagage? Bestaat er een paraplu die je niet vast hoeft te houden? Je paraplu is kapot kun je deze dan nog repareren? Dit zijn zomaar een aantal vragen waar ik je in dit artikel antwoord op ga geven. De paraplu is erg geliefd in Nederland. Want ja, er valt hier nu eenmaal veel regen. Waar komt deze simpele maar geniale uitvinding eigenlijk weg? We beginnen met een klein stukje geschiedenis over de paraplu.

Geschiedenis van de paraplu

De paraplu is een dochter van de parasol. Een parasol werd heel vroeger als een status symbool gebruikt. Als je een witte huid had dan kon je laten zien dat je niet buiten hoefde te werken. Door de jaren heen werd de parasol ook steeds meer als bescherming tegen de regen gebruikt. De parasol moest praktischer en kleiner uiteindelijk was die er dan…. de paraplu. Tot voor de eerste wereldoorlog was de paraplu vooral een luxe product en een status symbool. Van films kennen we allemaal het typische beeld van de Londonse gentleman. Waarom Persé in Londen? In Londen regent het namelijk altijd, als je een paraplu bij je had dan was je beschermd tegen de regen en straalde je rijkdom uit. Toen de massa productie zijn intrede deed werd de paraplu voor iedereen toegankelijk.

Paraplu

Soorten paraplu’s

Nu we weten hoe de paraplu is ontstaan kunnen we het gaan hebben over welke soorten paraplu’s er allemaal zijn. je zult versteld staan van hoeveel verschillende types paraplu’s er wel niet zijn.

De opvouwbare stormparaplu

In 1928 vond Hans Haupt een paraplu uit die niet alleen opvouwbaar, maar ook inklapbaar was. Hierdoor kon de paraplu steeds verder worden ontwikkeld en kwamen er steeds meer verschillende soorten op de markt. De ”normale” paraplu was niet bestendig tegen onstuimig weer. Steeds meer mensen waren op zoek naar een paraplu die tegen wind kan en die met slecht weer niet omklapt. Vanuit deze wensen werd de weerbestendige paraplu geboren. In 2005 heeft de Nederlander Gerwin Hoogendoorn van de TU-Delft een asymmetrische paraplu ontwikkeld die zelfs met windkracht tien zijn werk nog zou moeten doen. Senz en Impliva zijn de marktleider als het gaat om kwalitatief hoge stormparaplu’s. Zo heeft Impliva zelfs een paraplu van 30 cm die zeer goed bestendig is tegen harde windstoten. Als je onderweg bent naar de bushalte pak je deze dus makkelijk uit je tas en hoef je niet bang te zijn dat je hem op station alweer in de prullenbak kunt gooien.

paraplu-die-niet-omklapt

De kleine paraplu

De paraplu zoals we die allemaal kennen is vrij groot en niet altijd even makkelijk mee te nemen. Fabrikanten speelden hierop in door een kleine paraplu te ontwikkelen die makkelijk mee te nemen is in een handtas of laptoptas. Zo heb je de paraplu altijd bij de hand als het dreigt te gaan regenen. Deze kleinere paraplu wordt vooral gebruikt tijdens het winkelen of tijdens uitjes. Je zit er dan natuurlijk niet op te wachten om de hele dag met je plu te slepen. Het enigste nadeel is dat dit type paraplu niet zo stevig is als de stormparaplu. er is dus een kans aanwezig dat deze bij een harde windstoot omklapt.

Paraplu in de fotografie

Misschien heb je wel eens een fotoshoot gedaan. Bij mijn eerste familiefoto, die werd gemaakt door een fotograaf, vroeg ik me meteen af waarom er een gigantische paraplu naast mij moest staan. Fotografen gebruiken een paraplu om het licht, dat ze nodig hebben voor de foto, over een grote oppervlakte te verspreiden. Dit zorgt voor een meer natuurlijke belichting, hierdoor kun je op de foto veel meer details zien. De paraplu’s die worden gebruikt voor fotografie zijn wel iets anders dan de ‘normale’ paraplu. Er zijn lichtdoorlatende en reflecterende paraplu’s.

Paraplu met UV bescherming

Zoals eerder vermeld stamt de paraplu van de parasol af. We weten allemaal dat we een parasol kunnen opzetten om ons tegen de zon te beschermen,  maar beschermt een paraplu je ook tegen de schadelijke stralingen van de zon?  Veel mensen zullen hier niet aan denken, maar sommige paraplu’s beschermen je ook tegen de UV straling.  Het is echt ideaal om een paraplu te hebbenparaplu-met-uv-bescherming die je beschermd tegen alle weersomstandigheden. Je hebt zo je ‘opklapbare parasol’ overal bij de hand en bent dus ten aller tijde beschermt tegen de felle zon. Ook tijdens zonnige weken is het dan ook zeker niet onverstandig om jezelf te beschermen. Er bestaan ook paraplu’s die een extra werende uv laag hebben. Zo ben je volledig beschermd tegen de zon en hoef je je dus ook niet elke keer in te smeren als je op vakantie een stuk gaat wandelen.

Fietsen met een paraplu

Je wilt net op de fiets springen om naar school of naar je werk te gaan, en ja hoor, de bui komt weer net op het verkeerde moment. Herkenbaar of niet? Nederlanders zijn echte fietsers en laten zich natuurlijk niet tegenhouden door een beetje regen. We pakken snel onze paraplu en fietsen naar onze bestemming. Helemaal ideaal is het natuurlijk niet. Je ziet niet veel als je de paraplu voor je hebt, daarnaast is fietsen met één hand aan het stuur ook niet heel veilig. Er gebeuren veel ongelukken bij het fietsen met een paraplu. Je kunt namelijk niet goed remmen, geen richting aangeven en een zeer groot deel van je gezichtsveld is belemmerd. De vraag of je mag fietsen met een paraplu komt dan ook vaak naar voren. Als het echt gevaarlijk is mag je dan volgens de wet fietsen met een paraplu in je hand? Het antwoord hierop is ja, je mag gewoon fietsen met een paraplu. Er is nog geen specifieke wet die aangeeft dat het niet mag. De weg en verkeerswet heeft wel een artikel die zegt dat het verboden is om je in het verkeer dusdanig te gedragen dat je gevaar of hinder veroorzaakt. Of de paraplu hieronder valt is discutabel.

We raden je echter aan om gewoon regenkleding aan te schaffen. Het fietsen met een paraplu kent bijna alleen maar nadelen: je broek wordt zeiknat, het is gevaarlijk en je hebt een gigantische luchtweerstand waardoor je paraplu ook nog eens snel stuk gaat. Er bestaan ook paraplu’s die je op het stuur kunt monteren waardoor je de paraplu niet vast hoeft te houden. Dit lijkt theoretisch een geweldig idee, in de praktijk werkt het vaak allemaal net niet.

De paraplu en vakantie, mag die mee in de handbagage?

Mag een kleine paraplu eigenlijk mee in de handbagage? Dit is een vraag die door veel toeristen wordt gesteld. Een paraplu met een scherpe punt kan bij de douane zomaar worden gezien als wapen. We gaan eens kijken wat de regels hierover zeggen. Een paraplu wordt gezien als een gangbaar alledaags voorwerp en mag dus gewoon mee in de handbagage. Let dan wel op dat de paraplu geen scherpe metalen punt heeft. Hier kan de douane namelijk wel moeilijk over doen.

Welke paraplu is het beste?

Nu je weer helemaal op de hoogte bent over de ”simpele” paraplu wil je vast weten welke paraplu het beste is. Dat verschilt natuurlijk per situatie. Mijn voorkeur gaat uit naar de stormparaplu van Impliva. Als je zelf nog niet overtuigd bent dan vraag ik je om even de tijd te nemen om onderstaande video te bekijken. Dit type paraplu is getest met windsnelheden van 100 km/h.

De geweldige stormaxi is hier te bestellen. Als je op zoek bent naar een ander type paraplu om te gebruiken in één van de bovengenoemde situaties dan raad ik je aan om deze te bestellen bij plushop. Plushop heeft een zeer uitgebreid assortiment aan paraplu’s en zorgt ervoor dat jij jouw plu snel thuis hebt. Laten we eerst nog maar even genieten van het mooie weer en laten we hopen dat we de paraplu (om ons tegen de regen te beschermen) niet teveel nodig hebben.

paraplu-met-mooi-weer