dried-leaf-cover-by-snow-at-daytime-845906

Tuin winterklaar maken? Schakel een hovenier in

Tijd gaat helaas soms erg snel voor je gevoel. Het genieten van je tuin op de warme en zonnige dagen zijn helaas bijna ten einde. Het begint al een stuk kouder te worden en je kan helaas niet meer buiten zitten en genieten van de tuin. Gelukkig duurt het maar even voordat je in het voorjaar weer kan relaxen in de tuin. Wat wel eerst moet gebeuren is de voorbereiding op de winter die je moet treffen voor je tuin, anders kan je tuin niet optimaal gaan bloeien wanneer het weer warmer wordt. Het is belangrijk dat de tuin ook voor en tijdens de winter bij te houden, zodat er geen planten worden beschadigd. De vorst kan helaas veel kapot maken wat juist zo mooi is, dit voorkomen geeft later veel plezier aan je tuin.

 

Zelf doen of met behulp van een hovenier?

Tuurlijk kan je zelf het een en ander voorbereiden op de winter om beschadiging te voorkomen. Hier moet je wel veel kennis van hebben om een optimaal resultaat te kunnen krijgen en alle planten bescherming te geven. Daarom is het handig om een hovenier in te schakelen die bij jou in de buurt woont. Wanneer je bijvoorbeeld in Spijkenisse woont is het goed om een hovenier Spijkenisse in te schakelen. Doordat de hovenier in de buurt zit weet hij ook wat voor elementen er nodig zijn om de grond vruchtbaar te houden en de planten te beschermen. Je kan ook afspreken om zelf een deel van het werk te doen wat je ook zelf kan doen en de rest doet de hovenier om kosten te besparen. Tuinonderhoud Spijkenisse heeft namelijk een ander tuinonderhoud dan in de plaats Gouda, omdat er in Gouda een ander soort grond is dan in Spijkenisse.

 

Bladeren in de herfst laten liggen

In de herfst kunnen er nog wel eens een aantal bladeren in de tuin vallen van de bomen. Natuurlijk mogen de bladeren die op te tegels liggen opgeruimd worden. De oude bladeren die bij de planten liggen kan je daar het beste laten, omdat deze bescherming bieden voor de wortels van de planten en stuiken. Let wel op dat je de bladeren even controleert of er geen schimmels of andere gekke dingen aan zitten om zo beschadiging te voorkomen. Nu je weet dat de bladeren bescherming bieden aan de wortels kan je zelf kiezen of je ze alsnog weg wilt halen omdat ze in de weg liggen of dat je het zo laat voor de winter.

 

Gras winterklaar maken

Kalk strooien kan een goede optie zijn om de zuurtegraad in de grond lager te krijgen. Kalk zorgt ervoor dat er geen mos komt en de wortels meer lucht krijgen. Het beste is om kalk te strooien in het najaar. Wanneer het daadwerkelijk winter is wordt het je niet aangeraden om over het gras te lopen wanneer het gevroren of gesneeuwd heeft om beschadiging van het gras te voorkomen. Het gras is op dit moment namelijk erg kwetsbaar.