Hoe zelf vloertegels snijden?

Wil je zelf aan de slag gaan bij het leggen van je nieuwe vloer? Kies je voor een tegelvloer die precies de moderne, verzorgde look heeft waar je naar op zoek bent? Dan is zelf je vloertegels snijden zeker en vast een goed idee.

Natuurlijk is het zelf snijden van je vloertegels niet bepaald een eenvoudige opdracht. Toch is het écht mogelijk om het zelf te doen, zolang je met een aantal zaken rekening houdt. Hieronder vind je enkele handige tips om daar het beste uit te halen!

De beste tips voor het snijden van je vloertegels

Niets beter dan zelf de handen uit de mouwen steken bij het inrichten van je woning. Ook als het gaat om het leggen van een tegelvloer! Enkele goede tips:

1. Luister naar je tegels

Het klinkt vreemd, maar je kan wel degelijk horen of je op de juiste manier aan het snijden bent in je tegels! Zodra die een knarsend, scherp geluid maken weet je dat je scheef aan het snijden bent en de natuurlijke groeven van de steen niet aan het volgen bent!

2. Kies de juiste snijwielen

Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je het juiste snijmateriaal gebruik om je tegels te snijden. Afhankelijk van het soort steen en de dikte van de tegels zal je een snijwiel van 6 mm, 8 mm, 10 mm of 22 mm moeten gebruiken. Ook bij mozaïek en reliëftegels is het van groot belang dat de juiste snijwielen gebruikt worden!

3. Keramiek versie natuursteen

Over het algemeen worden keramiek tegels gesneden en worden natuurstenen tegels gezaagd. Dit kleine verschil heeft vooral te maken met de structuur van het steen en de mate van weerstand tegen externe druk. Houd hier rekening mee als je je vloertegels wilt snijden!

4. Verwijder resten en afval

Ten slotte is het belangrijk dat je tijdens het snijden de resten en brokken die zijn vrijgekomen op tijd verwijdert vanonder de breekplaten. Als er te veel gruis blijft liggen, dan bestaat het risico immers dat de tegels – ook al zijn ze op de juiste manier gesneden – alsnog op de verkeerde manier breken. En dan is al je werk voor niets geweest!

5. Teken altijd goed af

Ten slotte mag het belang van een duidelijk aftekening niet onderschat worden. Op voorhand bepalen waar je precies gaat snijden zorgt er niet enkel voor dat je geen tegels verspilt – het zal je ook de mogelijkheid geven om sneller de tegels af te hebben en een mooier resultaat te krijgen!

Zelf een tegelvloer leggen is een hele opdracht, maar bovenstaande tips helpen je toch wel goed op weg. Maak er gebruik van en voor je het weet geniet je van een zelfgemaakte tegelvloer!