Makkelijke manieren om op gas te besparen

In een tijd waarin duurzaamheid en kostenbesparing steeds belangrijker worden, is het vinden van manieren om te besparen op gas essentieel. Gelukkig zijn er tal van slimme en eenvoudige oplossingen die je kunt toepassen in je dagelijkse leven om je gasverbruik te verminderen en tegelijkertijd je energierekening te verlagen. In deze blog delen we verschillende praktische tips die je kunt gebruiken om slim om te gaan met gasverwarming en energie te besparen. Een enkele keer staat er misschien een tip tussen die iets makkelijker te realiseren is, maar we wilden je een compleet overzicht geven.

Investeer in tochtstrips

Een van de meest effectieve manieren om warmteverlies te verminderen, is het installeren van tochtstrips rond deuren en ramen. Tochtstrips sluiten kieren en gaten af, waardoor ongewenste luchtstromen worden voorkomen en warmte beter wordt vastgehouden in je huis.

Folie voor de kachel

Een eenvoudige, maar doeltreffende methode om meer warmte uit je kachel te halen, is het gebruik van speciale warmte-reflecterende folie. Plaats deze folie achter je kachel en de warmte wordt gereflecteerd de kamer in, in plaats van in de muur te verdwijnen. Dit verhoogt de efficiëntie van je verwarmingssysteem.

Dubbelglas

Investeer in dubbelglas voor je ramen om warmteverlies te verminderen. Dubbelglas heeft een isolerende luchtlaag tussen de glasplaten, waardoor warmte binnen blijft en kou buiten wordt gehouden. Hierdoor hoef je minder te stoken om je huis op een comfortabele temperatuur te houden.

Verwarm alleen op specifieke plekken

Maak gebruik van zoneverwarming door alleen specifieke plekken in huis te verwarmen wanneer dat nodig is. Gebruik bijvoorbeeld een elektrische deken in bed, een infraroodpaneel in de badkamer, of draag warme kleding in plaats van het hele huis te verwarmen. 

Verhoog je tolerantie voor kou

Door regelmatig koud water trainingen te doen, zoals koud douchen of een koud bad nemen, kun je je lichaam trainen om beter tegen kou te kunnen. Hierdoor kun je de thermostaat lager zetten zonder dat je het koud hebt, wat resulteert in aanzienlijke gasbesparingen. En als je koud gaat douchen bespaar je ook nog eens op je gasrekening door het water niet te hoeven verwarmen. Dubbel winst!

Verwarm met een airco

Moderne airconditioningsystemen kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Door gebruik te maken van een airco als warmtepomp kun je je huis op een energiezuinige manier verwarmen, vooral in mildere klimaten.

Inductie kookplaat

Overweeg de overstap naar een inductie kookplaat als je nog steeds op gas kookt. Inductiekookplaten zijn sneller, efficiënter en energiezuiniger dan gasfornuizen, waardoor je gasverbruik aanzienlijk wordt verminderd.