Verhuren helpt je financieel uit de brand

Het moment dat al je vrienden plannen aan het maken zijn voor de komende periode, zoals “zullen we naar lowlands” of “zullen we een wandelreis door Azië maken”, begin je zelf in de stress te schieten. “Lukt het mij financieel wel om dit soort kosten-ongunstige activiteiten uit te voeren?”

Voor veel mensen is het antwoord daar helaas nee op, waardoor ze niet de plannen kunnen doen die ze leuk lijken. Is dit herkenbaar? Dan zou het zomaar kunnen dat het verhuren van je woning of van (een) kamer(s) jou financieel uit de brand zal helpen; het is immers een vast inkomen! Hieronder vind je tips voor het verhuren van je woning of kamer(s).

Tips wat betreft de woning

Aan het verhuren van een woning kleven meerdere aspecten die ingedeeld kunnen worden in categorieën. Ten eerste natuurlijk, moet er het een en ander gebeuren aan de woning of kamer(s) die je verhuurt; het moet er toegankelijk en uitnodigend uitzien, het moet de juiste voorzieningen voor de huurder hebben, dus moet enig onderhoud of enkele reparaties zo snel mogelijk uitgevoerd worden, zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen met verhuren. Een kamer of woning die er netjes en in goede staat uitziet is aantrekkelijker voor de huurder, bovendien neemt de huurprijs toe, des te beter de kamer is voor de huurder.

Tips wat betreft de huurder

Nu dat we de woning hebben gehad stappen we over naar een ander moeilijk aspect van het verhuren: alles wat verbonden is aan de huurder. Denk dan aan het vinden van een goede en betrouwbare huurder, maar denk ook aan hoe deze huurder zich binnenshuis mag gedragen, waartoe hij of zij wel of niet toegang heeft. Je moet vooraf daarom een aantal duidelijke huisregels vaststellen zodat de huurder tenminste duidelijk op een rijtje heeft hoe hij zich niet mag gedragen. Om een betrouwbare huurder te vinden is het slim om persoonlijke gesprekken te voeren en potentiële huurders te leren kennen.

Tips wat betreft de betaling

Dan eindelijk het belangrijkste gedeelte en de achterliggende reden waarom je überhaupt wilt verhuren: het geld. Je kunt leuk verdienen door te verhuren, maar je moet wel de correcte huurprijs vragen. Dit kun je doen door een extern bedrijf te laten kijken naar jouw woning of kamer(s). Onder andere met gebruik van de NEN-2580, waarmee de oppervlaktes van de te verhuren ruimte worden berekend, wordt de uiteindelijke huurprijs berekend. Een energielabel aanvragen kan bovendien ook goede huurders aantrekken. Een energielabel geeft aan hoe duurzaam een woning is met een letter.