Zo kies je een passende schilderijlijst voor je kunstwerk

Het kiezen van de juiste schilderijlijst voor je kunstwerk is van cruciaal belang om je meesterwerk te accentueren en te beschermen. In dit artikel ontdek je hoe je op een slimme en visueel aantrekkelijke manier gebruik kunt maken van schilderijlijsten om je kunstwerken te laten stralen.

Wat is een schilderijlijst?

Een schilderijlijst is speciaal ontworpen om canvassen in te monteren. Ze hebben geen glazen voorkant, omdat het schilderij via de voorkant op een achterplaat gemonteerd wordt. Dit zorgt ervoor dat er minder ruimte ontstaat tussen de muur en de lijst, wanneer je een canvas wilt ophangen. Daarnaast biedt het een mooie omlijsting die het schilderij goed beschermt. Op https://www.baklijst.nl/schilderijlijsten vind je verschillende modellen schilderijlijsten die de uitstraling van je kunstwerk versterken.

De juiste maat voor je schilderijlijst bepalen

Het bepalen van het formaat voor je schilderijlijst is vrij gemakkelijk. Je gebruikt hiervoor namelijk de afmetingen van het canvas dat je in de lijst wilt ophangen. Het formaat van de schilderijlijst is vaak groter dan de afmetingen die erbij staan, omdat de afmetingen gaan over de binnenkant van de lijst waar het canvas in wordt geplaatst. Het formaat van de lijst kan dus een stuk groter zijn, als je bijvoorbeeld kiest voor een schilderijlijst met een brede omlijsting.

Een unieke feature

Bij schilderijlijsten is het ook mogelijk om extra ruimte over te laten tussen het canvas en de omlijsting. Door hier een kleine ruimte over te laten creëer je een zwevend effect. Alsof je schilderij niet aan de lijst vastzit. Je kunt er ook voor kiezen om een grotere ruimte over te laten, waardoor de lijst meer aandacht opneemt en het schilderij meer op zichzelf lijkt te staan. Hierdoor lever je echter wel wat in op bescherming van je kunst.

De juiste stijlen met elkaar combineren

Misschien wel het allerbelangrijkste is het combineren van de stijlen van je kunstwerk en de lijst zelf. Er zijn ongelooflijk veel verschillende soorten schilderijlijsten, waardoor de keuze soms erg moeilijk kan zijn. Er zijn een aantal aspecten van de lijst waar je op kunt letten om te zorgen dat deze goed samenwerkt met je schilderij:

 

  • Kleur: De kleur van de lijst is erg belangrijk voor je schilderij. Je kunt kiezen voor een kleur die als detail in je schilderij naar voren komt of voor een contrasterende kleur met de kleuren in je schilderij. Om te testen welke kleur het beste bij jouw schilderij past, kun je het best een aantal spullen in verschillende kleuren naast of op je schilderij leggen om te kijken wat dit met de kleuren in je schilderij doet.
  • Kunststroom: Je kunt ook kiezen voor een lijst die perfect aansluit op de kunststroom waar het schilderij aan voldoet. Heb je een schilderij in klassieke of renaissance stijl? Dan kun je het best kiezen voor een gouden lijst met zwarte spikkels die het laat lijken alsof de lijst al wat ouder is. Kies in dit geval ook voor een lijst die niet te veel rechte hoeken heeft, dat past namelijk beter bij moderne schilderijen.
  • Afwerking: De afwerking van schilderijlijsten is ook erg bepalend voor de uitstraling van het geheel. Je kunt gaan voor een geborsteld effect, dit geeft een iets modernere uitstraling. Ook de keuze voor een bolle of holle lijst zorgt ervoor dat het geheel meer karakter krijgt.

De stijl en uitstraling van schilderijlijsten komen gelukkig in zoveel verschillende uitvoeringen. Aangezien een passende lijst vinden voor je kunstwerk erg van je persoonlijke smaak afhangt, zul je zelf belangrijke afwegingen moeten maken om de perfecte keuze te maken.

Genieten van prachtige kunst aan de muur

Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een mooie lijst, zul je jarenlang met veel plezier naar je prachtige kunst kijken. De lijst zorgt voor uitstekende bescherming, waardoor je het geheel gemakkelijk verhuist. Zo wordt je favoriete schilderij met een prachtige schilderijlijst gemakkelijk doorgegeven in je stamboom. Geniet van de mooie investering!