article1

Ontluchten van de centrale verwarming

Staat de centrale verwarming hoog aan, maar worden niet alle kamers in het huis warm? Hoort u gekke borrelende geluiden in uw radiatoren? Meestal betekent dit dat er luchtbellen in de cv-installatie zitten. De centrale verwarming moet dan ontlucht worden! Door luchtbellen in de radiatoren kan de verwarming niet goed opwarmen, beginnen buizen te oxideren en wordt er veel energie verspild. Lucht in de verwarming komt vaak voor. Helaas is de oorzaak niet altijd makkelijk terug te vinden. Hier vindt u een aantal tips voor het ontluchten van de centrale verwarming.

Oorzaak

De oorzaak van lucht in de centrale verwarming is niet altijd even makkelijk terug te vinden. Het kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld omdat er lucht is achtergebleven bij het bijvullen van water van de centrale verwarming of door lekkage of verkeerd geplaatste leidingen.

article1

Hoe merk je het?

Lucht in de radiatoren wordt vaak ontdekt aan het begin van het koude seizoen, wanneer men de verwarming weer aanzet. De centrale verwarming slaat dan wel aan, maar vaak is er één kamer die niet warm wordt. Meestal is dit een van de kamers op de bovenste verdieping, omdat lucht altijd het hoogste punt zoekt. Ook kun je lucht in de radiatoren merken aan geborrel of vervelende geluiden in de leidingen, of aan een radiator die gedeeltelijk koud blijft.

Zelf de verwarming ontluchten

In principe moet de radiator standaard één keer per jaar worden ontlucht. U kunt gemakkelijk zelf de verwarming ontluchten, maar het is wel van belang dat u weet waar u begint. Hier vindt u een aantal tips hoe u zelf de centrale verwarming kunt ontluchten. Het is slim om dit in de ochtend te doen. Voor het ontluchten is het van belang dat de waterdruk van de cv in orde is. Dit doet u door de cv-ketel bij te vullen. Ook na het ontluchten moet u nogmaals de cv-ketel bijvullen.

Water bijvullen centrale verwarming

Kijk op de drukmeter hoeveel druk er op de leidingen staat. Wanneer de druk onder de 1,5 bar staat, is het nodig om de centrale verwarming bij te vullen. Zet de thermostaat uit en wacht ongeveer een kwartier. Heeft u een analoge display? Haal dan de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Bij een digitale display kunt u deze erin laten. Sluit een slang aan op de waterkraan en laat deze zo vol mogelijk met water lopen, voor je de slang aansluit op de cv-ketel, en sluit de kraan weer. Sluit de volle slang aan op de vulkraan van de cv-ketel en zet eerst de waterkraan weer open en vervolgens de vulkraan. Laat de kranen lopen totdat de waterdruk 1,5 tot 2 bar is. Draai daarna eerst de vulkraan dicht en daarna de waterkraan en koppel de slang los. Steek indien nodig de stekker weer in het stopcontact en zet de cv-ketel aan. De cv-ketel is nu bijgevuld!

Wanneer u de centrale verwarming heeft bijgevuld en de waterdruk van de cv in orde is, kunt u aan de slag. Zet eerst alle radiatoren aan en zorg dat de cv-ketel een keer aanslaat. Op deze manier worden het water en de lucht in de leidingen en radiatoren verwarmd. Zorg dat de thermostaat omlaag wordt gezet en zet de installatie uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Hierna worden het water en de lucht niet meer rondgepompt.

Vervolgens kunt u een ontluchtingssleutel gebruiken om de radiator aan de zijkant van de radiator te ontluchten, u kunt dit doen met behulp van een speciaal sleuteltje (zie foto). Een tip is om tijdens het ontluchten een handdoek en bakje te gebruiken, zodat de overtollige lucht en het vieze water dat uit de radiator kan komen niet uw vloerbedekking vervuilt. Zodra er geen lucht meer uit de radiator komt, kunt u met het sleuteltje de radiator weer dichtdraaien. Als laatste moet u de radiator weer bijvullen met water tot de installatie weer onder druk staat. U kunt de thermostaat weer omhoog zetten en het systeem gaat weer branden.

article 1.1article 1.2

Schakel een erkend vakman in

Komt u er niet helemaal uit? Blijft de druk in de leidingen laag of zakt dit na verloop van tijd? U kunt dan het beste contact opnemen met een erkend vakman van loodgieters.nl. U kunt 24 uur per dag contact opnemen met een van onze loodgieters, door te bellen naar het servicenummer 0800–2400 000. U krijgt direct een erkend vakman aan de lijn en kunt een afspraak maken om naar uw centrale verwarming te laten kijken. Het is ook handig om de cv-installatie regelmatig te laten controleren door een vakman. Zo verlengt u de levensduur van uw cv-ketel en voorkomt u problemen en onnodige reparatiekosten.