Antieke meubelen als nieuw houden

headersOnderhoud

Diverse invloeden kunnen schadelijk zijn voor antieke meubelen. Zo is UV-Straling van de zon schadelijk voor bestaande afwerkingslagen. Om uw antieke meubelen te behouden is het een goed idee om deze niet in direct zonlicht te plaatsen. Daarnaast kunnen gordijnen, vitrages of shutters gebruikt worden om het zonlicht te filteren.

Naast zonlicht heeft tevens de luchtvochtigheid grote invloed op het behoud van uw meubelen. Vooral schommelingen in de luchtvochtigheid kunnen uw meubelen laten krimpen en uitzetten waardoor scheuren kunnen ontstaan. Het gebruiken van bevochtigers of juist het plaatsen van vochtvreters om de luchtvochtigheid stabiel te houden is dus een goed idee.

Het is dan ook aan te raden om uw meubelen niet in de nabijheid van radiatoren, open haarden of ovens te plaatsen.

Ongedierte

Hout, stof en leer kunnen insecten en ander klein ongedierte aantrekken. Insecten zoals houtworm en termieten staan erom bekend dat ze gaten in houten meubelen knagen en hier eitjes leggen. De larven welke uit de eitjes komen eten een weg van binnen naar buiten waardoor er gaten achter blijven. Wanneer er tekenen van deze insecten gevonden worden (in de vorm van fijn zaagsel en/of kleine gaatjes in de meubelen) is het raadzaam om zo spoedig mogelijk een professioneel verdelger in te schakelen.

Knaagdieren zoals ratten en marters kunnen schade aan uw meubels berokkenen doordat ze stoffen en vulling van meubelen gebruiken als nestmateriaal of knagen aan hout. Gebruik daarom beschermende middelen tegen ongedierte in uw huis.