architecture-blur-close-up-923289

Cv Kachels

Een kachel in huis brengt veel gezelligheid. Vooral wanneer je een houtkachel hebt, dan kun je genieten van het vlammenspel en de geur van het verbrande hout. De huidige gaskachels hebben ook een vlammenspel. Dit is geen echt vlammenspel zoals een houtkachel, maar de vlammen zijn wel authentiek nagemaakt. Hoewel een kachel gezellig kan zijn, heeft het ook een groot nadeel. Zowel hout- als gaskachels kunnen alleen op een plek in huis gezet worden, waar een rookafvoer beschikbaar is. Vaak is dit in de woonkamer. Dit betekent dat je niet je gehele huis met een kachel kunt verwarmen maar enkel de ruimte waar de kachel staat. Het kan zijn dat je naast de kachel nog een cv ketel hebt om de rest van je huis te verwarmen, maar het is ook mogelijk om een kachel aan te schaffen die je kunt aansluiten op de cv installatie. Dit zijn de zogenaamde cv kachels.
Wat is een cv kachel?

Een cv kachel kun je gebruiken als hoofdverwarming. Dit kan wanneer je een cv ketel en radiatoren in je woning hebt hangen. Een cv kachel kan werken op hout, op gas of pellets. De cv kachel is voorzien van een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar wordt door de kachel verwarmd. Hierop zijn een aanvoer- en afvoerleiding gekoppeld die verbonden is met de cv ketel. Op deze manier hoeft je niet de cv ketel te gebruiken om warmte te produceren maar heb je hem wel nodig om het warme water naar de overige ruimtes te transporteren. Ongeveer 70% van de vrijgekomen warmte kan worden gebruikt om het water op te warmen en daarmee kun je ook andere ruimtes in je woning verwarmen. Op deze manier heb je niet alleen profijt van de gezelligheid van een kachel, maar maak je ook optimaal gebruik van het rendement van de kachel en wordt je gehele woning van warmte voorzien.

Voordelen van een cv kachel

Besparing energie
Het grootste voordeel is dat je heel veel kunt besparen op je energie. Je hoeft niet direct je cv ketel te gebruiken naast de kachel. De kachel is de uiteindelijk hoofdverwarming, de cv ketel zorgt dat het opgewarmde water verder getransporteerd wordt. De besparing van je energie is natuurlijk ook terug te zien op je energienota.

Veilig
Wanneer je een hout-cv kachel hebt, dan hoef je met de huidige moderne kachels je hout niet meer handmatig aan te maken. Dit kan tegenwoordig heel gemakkelijk elektronisch en de kachel is voorzien van een ingebouwde thermostaat. Wanneer er een probleem geconstateerd wordt, zal de cv kachel automatische afslaan of naar een aanvaardbare temperatuur dalen.

Optimaal gebruik van brandstoffen
Of je nu een cv kachel hebt die werkt op hout of op gas, je gebruikt de brandstof op een zo optimaal mogelijke manier. Wanneer je stookt in een kachel zonder cv aansluiting dan gebruik je nog steeds dezelfde hoeveelheid brandstof, zoals hout of gas, maar zonder de gehele woning te verwarmen. Met een cv kachel wordt met dezelfde hoeveelheid brandstof de gehele woning verwarmd. Dit maakt een cv kachel aanzienlijk duurzamer.

Bron: www.woonenleven.nl