green-leafed-plants-on-kitchen-island-1358900

De voor- en nadelen van een kookeiland

Als je tegenwoordig een keukenzaak binnenloopt, valt het op dat er veel keukens zijn met een kookeiland. Toen ik zelf opzoek was naar een keuken, zag ik dit soort keukens in menig keukenzaak in Rijssen. Ze zijn niet meer weg te denken uit een keukenshowroom. Dat komt, omdat ze in een korte tijd flink aan populariteit hebben gewonnen. De trend is over komen waaien uit de Scandinavische landen, waar ze dol zijn op een keuken met kookeiland. Dat heeft te maken met het feit dat een kookeiland een strakke en toch ook een gezellige uitstraling geeft aan je keuken. De Scandinaviërs combineren vaak strakke kleuren als zwart en wit met natuur tinten als bruin en beige om de keuken te decoreren.

Een nadeel van de kookeiland is dat je er wel de ruimte voor moet hebben. Een standaard kookeiland heeft al gauw een afmeting van 150 x 90 centimeter. Dat betekent dus dat er daaromheen genoeg ruimte moet zijn om het aanrecht te plaatsen en dat er genoeg bewegingsruimte moet zijn tussen het aanrecht en het kookeiland. In sommige huizen zijn de ruimtes zo ingedeeld dat er geen mogelijkheid is om een kookeiland in te plaatsen. Uiteraard kun je er dan ook voor kiezen om een muurtje weg te halen maar daar komt natuurlijk ook veel moeite en vooral kosten bij kijken.

Door een keuken te bouwen met een kookeiland zorg je ervoor dat de keuken ook direct een leefruimte is. Meestal is het kookeiland zo ingericht dat je zowel kan koken als contact kan houden met de mensen in de woonkamer en aan de keukentafel.  Men plaatst ook vaak barkrukken aan de het kookeiland, waardoor je een extra plek in je huis creëert om te socializen of gewoon je huiswerk te maken. Verder is het ook praktisch om een kookeiland te hebben, omdat je dan extra ruimte hebt om potten en pannen in te bergen.