Podotherapie is een therapie waar eigenlijk vrij weinig over gesproken wordt. Je hoort wel eens dat mensen om je heen naar de fysio gaan, maar vrij weinig mensen gaan naar de podotherapeut. In dit artikel lees je van alles over de podotherapeut.
Specialisten in voetklachten en meer
Podotherapeuten zijn specialisten in klachten aan de voet, knie, heup en lage onderrug. De podotherapeut heeft meerdere behandelmethoden om klachten lichamelijke klachten te behandelen. Denk hierbij aan therapie met behulp van steunzolen, taping, orthese, nagelbeugels en schoenadviezen. Een podotherapeut speelt een belangrijke rol in de voetzorg voor mensen.
Pijn of vermoeidheid in de benen is altijd een reden om een afspraak te maken bij de podotherapeut. Hieronder vind je een overzicht met veelvoorkomende klachten en problemen in de praktijk. Herken je je in één van deze klachtenbeelden? Dan is het verstandig om een afspraak bij de podotherapeut te maken.
Algemene klachtenbeelden:
– vermoeide voeten of benen
– rug-, knie- of heupklachten
– voetproblemen
Veel voorkomende voetproblemen:
– Pijn onder de voet
– Hielspoor klachten
– Pijn bij de achillespees
– Zenuwpijn
Hoe ziet een bezoek eruit?
Een bezoek bij de podotherapeut bestaat uit meerdere onderdelen. Meestal begint het met een vraaggesprek. Dit is een kort gesprek waar jij en de podotherapeut kennismaken. Tijdens dit gesprek probeert de podotherapeut alles over de klacht te weten komt door vragen te stellen.
Na dit gesprek is het in sommige gevallen noodzakelijk om een drukmeting te doen. Als dat bij jou het geval is, vraagt de podotherapeut jou om op een drukmeetplaat te gaan staan. Deze plaat meet nauwkeurig hoe de drukverdeling van beide voeten is.
Nu de podotherapeut genoeg informatie heeft, wordt er een functieonderzoek uitgevoerd. De podotherapeut zal je vragen om schoenen en sokken uit te doen. Afhankelijk van jouw klachten voert de podotherapeut een bepaalde onderzoek uit. In sommige gevallen moet de algehele stand van de knieën en heupen bekeken worden. Het wordt daarom ook aangeraden om een comfortabel broekje mee te brengen naar de podotherapeut.
Na het onderzoek en eventuele andere testen, zal de podotherapeut advies meegeven op het gebied van schoenen, bewegen en oefeningen. Ook wordt er vaak een vervolgafspraak gepland.
Opleiding podotherapie
De opleiding tot podotherapie duurt vier jaar. Deze opleiding is te volgen in Enschede en in Eindhoven. Tijdens de opleiding leer je veel over het menselijk lichaam en over ziektebeelden. De vakken waar je dus veel aandacht aan zult besteden zijn vakken zoals anatomie, fysiologie en pathologie. Het eerste halfjaar van je opleiding volg je samen met studenten van de opleiding fysiotherapie. Ligt fysiotherapie jou toch beter dan kun je dat eerste halfjaar nog van opleiding wisselen.