Het huis koel houden met zonweringen

Het is zomer! Dit betekent zon, zon en nog eens zon. Hierdoor wordt het binnen in huis warm, slaap je slecht, en krijg je voor je gevoel geen moment verkoeling. Een makkelijke en goede oplossing hiervoor zijn zonweringen. Behalve dat zonweringen de zon buiten houden en je huis koel houden, kunnen ze ook andere functionele eigenschappen hebben. In dit artikel lees je hier meer over.

zonwering

De voordelen van zonweringen op een rijtje

  • Ze houden warmte buiten en je huis koel
  • Extra privacy
  • Energiebesparing omdat je geen airco meer nodig hebt
  • Creëren extra sfeer in of rondom het huis

Er zijn zonweringen die nog meer voordelen hebben zoals het buiten houden van insecten, of het creëren van een veilig gevoel omdat inbreken bemoeilijkt wordt. Denk daarom altijd goed na over welke eigenschappen jouw perfecte zonwering moet bezitten.

Daarnaast moet je erover nadenken bij de aankoop van een zonwering of je de zonwering binnen en/of buiten wilt hebben.

Buitenzonweringen

Buitenzonweringen zijn er in verschillende soorten. Hierbij kun je kiezen voor bijvoorbeeld een knikarmscherm die een gedeelte van je terras overkapt. Heb je liever iets meer sfeer dan zou je een baleinzonwering of markiezen kunnen plaatsen. Iets minder sfeervol, maar wel erg functioneel, zijn screens of rolluiken. Het voordeel van deze oplossingen is dat er geen hinderlijk licht wordt binnengelaten. Bovendien kunnen er geen insecten binnenkomen mits ze helemaal naar beneden zijn gerold. Een bijkomend voordeel bij rolluiken is dat ze inbrekers weren, waardoor je een veiliger gevoel zult krijgen.

rolluik

Binnenzonweringen

Behalve buitenzonweringen zijn er ook diverse oplossingen voor binnen. Een voordeel hierbij is dat je de zonwering bij je interieur kunt betrekken door te kiezen uit leuke kleuren of prints. Welbekende binnenzonweringen zijn rolgordijnen, lamellen, of vouwgordijnen. Je zou ook kunnen kiezen voor heel iets anders. Shutters zijn sfeervolle luiken die zorgen voor een geweldige ambiance in huis. In de jaren 90 zijn shutters geïntroduceerd in ons land, destijds vooral als raamdecoratie. Tegenwoordig dienen ze echter ook als zonwering. Een functioneel voordeel bij shutters is dat je zelf kunt bepalen hoeveel licht er binnen komt doordat je de shutters geheel of gedeeltelijk kunt kantelen.

shutters

Dit zijn slechts enkele mogelijkheden voor zonweringen. Belangrijk bij de keuze van zonweringen is dat je professioneel advies op maat krijgt zodat er voor jouw wensen de juiste oplossing komt.