Hoe kan ik energie besparen?

Energie besparen, het klinkt zo mooi. Het milieu wordt gespaard en uiteindelijk levert het ook nog geld op. Alleen maar voordelen zou je zeggen. Er zitten uiteraard wat haken en ogen aan dit verhaal maar wanneer je het goed aanpakt is het heel goed mogelijk.

 

Besparen begint bij je gedrag

De grootste besparing zal je niet terugvinden in elementen zoals isolatie of het opwekken van energie. De belangrijkste en goedkoopste manier van besparen zit in het aanpassen van je eigen gedrag. Zodra je je realiseert dat elke graad op de thermostaat hoger of een deur die je onnodig open laat staan, je dit op jaarbasis enkele honderden Euro’s kost zie je al snel in dat je heel goed kunt besparen op deze manier. Hier een paar simpele tips:

 • Warmer kleden kost je veel minder dan het huis warmer stoken
 • Doe de kraan uit wanneer je deze niet gebruikt.
 • Leg een sterke tuin aan die zich aanpast aan de omgeving zodat je niet hoeft te sproeien.
 • Ventileren is belangrijk in een huis maar hou rekening met de verwarming in je huis

Laagdrempelige besparende maatregelen

Sommige maatregelen kunnen veel opleveren maar kosten weinig en zijn relatief makkelijk te installeren door de doe-het-zelver. Hier een aantal goede ideeën.

 • Plaats waterbesparende maatregelen (bijvoorbeeld een waterbesparende kraan)
 • Plaats een bewegingssensor bij je buitenverlichting (ook nog eens inbraakwerend)
 • Maak gebruik van verlichting welke energiezuinig is zoals spaarlampen en LED verlichting
 • Isoleer verwarmingsbuizen op zolders en slaapkamers
 • Plaats tochtstrips
 • Maak gebruik van een slimme thermostaat
 • Dicht gaten en kieren bij ramen en deuren

Meten is weten

Een belangrijk onderdeel van het besparen is dat je weet waar je het voor doet. Begin dus altijd met een inventarisatie van je huidige verbruik. Dit kan simpel door je meterstanden op te nemen of de afschriften van de energie maatschappij te controleren. Maar je kunt ook aan de slag gaan met online Apps en websites. Wanneer je weet wat je verbruik is en je plaatst energie besparende maatregelen probeer dan het effect hier van in kaart te brengen. Heeft de maatregel niet het gewenste effect spreek de leverancier hier dan op aan. Soms is een kleine tip, wijziging of aanpassing voldoende om een optimaal resultaat te halen.

Onderhoud

Diverse maatregelen vragen goed onderhoud met name isolatie en apparatuur dat energie opwekt (zoals zonnepanelen) werken het beste mits goed onderhouden. Bespreek met uw leverancier wat nodig is voor een lange levensduur en een optimaal rendement. Diverse leveranciers bieden tevens onderhouds- en monitoring- pakketten.

Investeren

Besparen begint vaak met investeren. Een maatregel kost immers geld. Maar wist u dat het rendement van deze maatregelen vaak hoger is dan dat u krijgt bij andere beleggingsvormen (bv sparen, investeren etc.)? Zelf grote bedrijven zien dit tegenwoordig in en investeren massaal in besparen. Meestal kunt u zelfs gebruik maken van een stimulerende maatregel in de vorm van subsidie of belastingaftrek waardoor het investeren in besparen nog interessanter wordt.