Hoe maak je leidingwater in het buitenland drinkbaar

Heeft u al eens eerder in het buitenland gereisd en bent u ernstig ziek geworden door het drinken van lokaal water? Onrein leidingwater kan schadelijke gevolgen hebben voor uw gezondheid. Vooral als u het regelmatig drinkt. Heeft u een vakantiehuis in het buitenland of overweegt u te verhuizen naar een ander land? Dit staat misschien nog niet op je to-do lijstje, maar het is cruciaal om na te denken over de kraanwater situatie in het land. Om jezelf te beschermen wil je misschien investeren in een waterontharder of waterzuiveringssysteem. In dit artikel lees je wat deze doen en waarom je zou moeten overwegen om er een te krijgen.

Waarom een waterontharder of waterzuiveringssysteem gebruiken?

Water is de belangrijkste bron van leven. Wij zijn 50-70% water. Er is geen leven zonder water en we hebben het elke dag nodig. U bent zich waarschijnlijk perfect bewust van de kwaliteit van het leidingwater in uw woonplaats. Maar hoe zit het elders? Bijna overal ter wereld is leidingwater besmet met zware metalen, pesticiden, microplastics, kunstmatige hormonen, schadelijke chemicaliën of zelfs parasieten en virussen. Yikes!

Voordat je op reis gaat of verhuist naar een nieuw land, is het raadzaam om te controleren of het leidingwater drinkbaar is of niet. U bent misschien toch geneigd om naar flessenwater te reiken. Je bent immers beter veilig dan dat je spijt hebt. Door de hoeveelheid water die we dagelijks verbruiken, is het echter niet duurzaam om elke dag flessen water te kopen. Het is noch duurzaam voor onze planeet, noch voor uw portemonnee! 

Daarom zijn er waterontharders en waterzuiveringssystemen uitgevonden. De nieuwste zogeheten water purifiers zijn klein en worden in een mum van tijd geïnstalleerd. Hoewel waterzuiveringssystemen niet goedkoop zijn, zijn ze op de lange termijn de moeite waard. Denk aan het geld dat je elke dag uitgeeft aan het kopen van flessen water. Eén zuiveringssysteem en je hoeft nooit meer een fles water te kopen. En nog koeler – er zijn waterzuiveringssystemen die informatie over je water verzamelen en naar een app sturen. Het zal dus bijhouden hoeveel plastic flessen je hebt gespaard!

Wat is hard water?

Als je niet bekend bent met de termen “hard water” en “zacht water”, zul je het doel van een waterontharder niet begrijpen. Leidingwater bevat bepaalde mineralen en chemicaliën en de concentratie van deze stoffen bepaalt de “hardheid” van het water. Een waterontharder vermindert de concentraties van deze chemicaliën en mineralen, waardoor het water “zachter” wordt. We hebben het hier vooral over calcium en magnesium.

Om verschillende redenen is zacht water gunstiger dan hard water. Waterontharders kunnen het leidingwater weer in balans brengen als er een teveel aan calcium of magnesium in het water aanwezig is. En we hebben het niet alleen over leidingwater. Ontharders verminderen ook de kalkvorming in machines. Waterontharders kunnen bijvoorbeeld uw koffiemachine en wasmachine beschermen en de levensduur van deze machines verlengen. Ook bij douchen en baden heeft zacht water de voorkeur. De stoffen in hard water kunnen direct droge huid en haar veroorzaken. Als u regelmatig doucht, kan een waterontharder u helpen uw huid en haar te beschermen. 

Schoon water is voor ons in veel opzichten van levensbelang. Als u een waterzuiveringssysteem of waterontharder wilt installeren, spreek dan met uw lokale expert voor advies.