Hoe richt je je huis in?

Stel, je hebt je eerste huis gekocht. Je loopt binnen en alles is kaal. Er staan geen meubels, geen dozen, niets. Je huis is een leeg canvas voor jou om mee te werken, maar waar begin je? Het inrichten van kamers is een taak die veel moeilijker is dan het lijkt. Er komen meer dingen bij kijken dan simpelweg je meubelen in een kamer plaatsen. Het vereist planning en kennis.

Het eerste wat je kan doen is kijken welke meubelen je nog hebt. Het is bijzonder nuttig om een lijstje te maken met de meubelen die je nog hebt, zodat je een overzicht hebt van de dingen die je eventueel niet meer hoeft aan te schaffen. Nieuwe meubelen kost veel geld en waarom zou je een geheel nieuwe eiken eettafel kopen, als je er al een hebt?

Vrouw in kamer

Vervolgens is het belangrijk om een stijl te kiezen voor je huis. Als je je huis zo inricht dat alles een bepaalde stijl volgt, zorgt het ervoor dat je huis meer aanvoelt als een geheel en er strakker uitziet. Dit kan je doen door ten eerste het kleurenpatroon te kiezen. Voor het kiezen van een kleurenpatroon is het aan te raden om ofwel goed na te denken over welke kleuren je zelf wilt gebruiken, ofwel om een stuk meubilair of een schilderij aan te schaffen waaromheen je de rest van het huis kan ontwerpen. Het is aan te raden om in totaal drie kleuren te gebruiken. Twee hoofdkleuren die niet al te druk zijn en een complementaire kleur die wat schreeuwerig kan zijn om accenten mee te leggen. Verder kan je een paar materialen kiezen waarvan je meubelen gemaakt zijn. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om voor een moderne stijl te gaan met veel lichte kleuren en vooral kunststoffen, je zou er ook voor kunnen kiezen om een wat donkerder kleurenpatroon te kiezen en dan vooral hout of steen te gebruiken voor een meer rustieke atmosfeer.
Als je dit hebt besloten kan je per kamer in gaan richten. Probeer voor elke kamer een middelpunt te hebben, een meubel of schilderij waaromheen de rest van de kamer is ingericht. Dan kan je tenslotte details aanbrengen als lampen en vloerkleden.

Schilderen (2)