Kozijnen vervangen

Er zijn een aantal verschillende redenen om je kozijnen te vervangen. Over het algemeen zijn de belangrijkste redenen isolatie, veiligheid, uitstraling of gewoonweg omdat ze aan vervanging toe zijn. Aangezien kunststof kozijnen in de afgelopen jaren populair zijn geworden, zetten wij voor jou de voor- en nadelen op een rijtje.

Isolatie

Zoals ik hierboven de belangrijkste redenen heb genoemd zijn er een aantal redenen waarom je jouw kozijnen zou willen veranderen. Eén van deze redenen is vanwege isolatie. Na een aantal jaar zal je merken dat je huis minder goed geïsoleerd is en lopen de stookkosten op. Als dat gebeurt, dan begin je na te denken om je huis te isoleren. Natuurlijk zijn er veel verschillende manieren om je huis te isoleren, maar door je oude kozijnen te veranderen kun je gelijk kiezen voor goed isolerende kozijnen. Vooral houten kozijnen zijn beter isolerend dan aluminium, maar houten kozijnen zijn sneller aan vervanging toe. Houten kozijnen moet je goed onderhouden. Als je je houten kozijnen niet goed onderhoudt, dan zal het eerder gaan rotten en zijn ze sneller aan vervanging toe. Een andere oplossing is voor kunststof kozijnen kiezen. Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur, zijn onderhoudsvriendelijk en hebben een hoog isolatievermogen. Hierdoor zal de energierekening lager worden, waardoor je ook je kosten weer makkelijk terug kan verdienen.

Veiligheid

Je kunt ook je kozijnen willen veranderen vanwege de veiligheid. Dit kan meerdere redenen hebben, bijvoorbeeld tegen inbraak maar ook voor de brandveiligheid. Over het algemeen zijn vaak de kozijnen en deuren de zwakke plekken bij inbraak. Daardoor is het belangrijk dat de kozijnen stevig zijn. Kunststof kozijnen mogen er minder sterk uitzien, toch is dit niet waar. Kunststof kozijnen zijn vaak zeer stevig en lastig te buigen of open te breken. De kunststof kozijnen zijn vaak beter op elkaar aangesloten dan hout, waardoor het openbreken met een koevoet een lastig karwei wordt. Over het algemeen worden kunststof kozijnen gemaakt met kwaliteitssloten en goed glas. Maar dit laatste heb jezelf in handen.
Ook zijn kunststof kozijnen zeer brandveilig. Het materiaal waar de kunststof kozijnen van gemaakt worden zijn niet ontvlambaar en werken vaak zelfdovend. Hierdoor kan een eventuele brand zich niet verspreiden of aanwakkeren. Dit in tegenstelling tot houten kozijnen, die wel brandbaar zijn.

profikozijn2

Uitstraling

Jarenlang worden er houten kozijnen gebruikt bij de bouw van huizen in Nederland. Hierdoor hebben houten kozijnen een bepaalde uitstraling. Over het algemeen stralen houten kozijnen oudheid en nostalgie uit. Door deze uitstraling zijn houten kozijnen nog steeds populair.
Kunststof en aluminium kozijnen worden steeds vaker gebruikt bij modernere woningen, dit komt omdat deze types kozijnen vaak een strakkere en moderne uitstraling hebben. Toch kun je met kunststof kozijnen tegenwoordig de nostalgische uitstraling creëren. Doordat de techniek en de vormbaarheid van kunststof zodanig verbeterd is, zijn er tegenwoordig kunststof kozijnen met houtnerf die niet te onderscheiden zijn van hout. Daarbij blijft kunststof kozijnen, als groot voordeel ten opzichte van hout, jarenlang mooi en heeft het weinig onderhoud.

Duurzaam

Als u wilt bijdragen aan het milieu, dan kunt u ook voor kunststof kozijnen kiezen. Pvc-kozijnen zijn namelijk recyclebaar en blijven lang mooi en goed. Dit heeft te maken dat kunststof kozijnen bestand is tegen alle weersinvloeden. Kunststof kozijnen zijn waterbestendig en kunnen tegen de warmte maar ook tegen de kou. Dit hebben houten kozijnen niet, omdat hout gaat werken. Hout krimpt door de kou en zet uit met warmte. Daarbij kan hout gaan rotten en dat kan bij kunststof niet. Hierdoor is ook het onderhoud een stuk makkelijker. Houten kozijnen moeten goed onderhouden worden en moet om de 5 jaar geschilderd worden. Dit alleen al om de kozijnen goed te houden. Kunststof kozijnen zijn zeer makkelijk te onderhouden, af en toe het hang en sluitwerk smeren. Ook het schoonhouden van kunststof kozijnen is eenvoudig, even met een doekje langs het kozijn en je bent klaar.

profikozijn

Prijs

Ik heb het nu voornamelijk over de voordelen van kunststof kozijnen gehad, maar natuurlijk hebben kunststof kozijnen ook nadelen. Eén van de meest genoemde nadeel die je kunt vinden is dat de prijs van aanschaf voor kunststof kozijnen hoger ligt dan de aanschaf van houten kozijnen. Al durf ik het niet zo snel een nadeel te noemen want bij houten kozijnen moet je ook de onderhoudskosten mee berekenen. Het onderhoud van de houten kozijnen zijn namelijk niet goedkoop en neemt ook veel tijd in beslag.

Reparatie en aanpassen

Nog een nadeel van kunststof kozijnen is dat de reparatie erg lastig is. Waar het bij hout zelf nog op te lossen is, moet er bij kunststof kozijnen vaak een professional bij komen. Ook het aanpassen van uw kunststof kozijnen is lastig. Zo kun je in kunststof kozijnen niet zomaar gaten in boren. Dit heeft te maken dat door het boren de stevigheid van het materiaal verminderd. Ook wordt er gezegd dat kunststof kozijnen niet te verven zijn, echter is dit niet waar. Kunststof kozijnen zijn wel te verven echter is dit niet goedkoop en is het een nauwkeurige en tijdsintensieve klus.

Kunststof kozijnen hebben vrij veel voordelen en de nadelen zijn nog te overzien. Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van kunststof kozijnen in Enschede of omstreken?, of wilt u nog wat anders weten, dan kunt u terecht bij Proline Design in Enschede.

Proline Design is een kunststof kozijnen leverancier met vele jaren ervaring. Ze zijn officieel Schuco dealen en kunnen je ook van dienst zijn met het plaatsen van kunststof dakkapellen, kunststof voordeuren en schuifpuien.