Het plaatsen van nieuwe vensterbanken, een uitdagende maar leuke klus

Het plaatsen van nieuwe vensterbanken, een uitdagende maar leuke klus

Het proces van het kiezen van een nieuwe vensterbank is op zich zelf al een uitdagend proces, zoveel mogelijkheden als er zijn zo zijn er ook zoveel aanbieders. Maar bij het kiezen van een vensterbank houdt het nog niet op, deze zal ook nog geplaatst moeten worden. Als je ervoor kiest om dit zelf te doen staat hieronder een stappenplan waar je op kan letten.

Verwijderen oude vensterbank

Voordat je kan beginnen aan het plaatsen van je nieuwe vensterbank zal de oude eerst verwijderd moeten worden. Het verwijderen van je oude vensterbank kan eenvoudig door eerst de oude kitranden weg te snijden met een stanleymes waarna de oude vensterbank verwijderd kan worden. De achtergebleven kit- en lijmresten kunnen worden weggesneden met een plamuurmes.

Inmeten

Het inmeten van de vensterbank is één van de belangrijkste stappen in het proces, bij het inmeten is het van belang dat dat je de lengte tussen de 2 muren van het raam inclusief de dagstukken neemt, hierbij op wordt de maat van de oortjes van de vensterbank genomen (zie afbeelding hieronder als voorbeeld). De diepte van de vensterbank heeft directe invloed op de uitstraling van de vensterbank maar heeft ook functionele eigenschappen. Zo kan een diepere vensterbank bijvoorbeeld gebruikt worden als speeltafel of tekentafel.Maten

Profilering

Je hebt verschillende types vensterbanken. Bij elke type is het mogelijk om zelf te bepalen aan welke kant je de profilering wilt hebben. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om de profilering alleen aan de rechter- of voorzijde te plaatsen, maar ook bijvoorbeeld rondom de hele vensterbank.

Plaatsen vensterbank

Als de vensterbank tussen de muren past kun je beginnen met lijmen. Probeer de lijm netjes te verdelen, als je niet zeker bent of dit wel lukt dan kun je bijvoorbeeld een lijmkam gebruiken. Als de lijm netjes verdeeld is kan je de vensterbank plaatsen, duw deze stevig aan en controleer met een waterpas of de vensterbank daadwerkelijk waterpas is aangebracht. Na de aangeven droogtijd van de lijm of kit kun je de naden op gaan vullen.

Het uiteindelijk resultaat

Als alle lijm of kit gedroogd is kun je gaan genieten van het eindresultaat. Voor een compleet venster kun je het venster uitbreiden met bijpassend dagstuk, raamlijst en smetplank. Voor meer informatie over het plaatsen van een vensterbank of informatie over dagstukken, raamlijsten en smetplanken kun je hier een kijkje nemen!