Schaamte rondom bekkenklachten

heeft last bij het opstaan, bij het maken van onverwachte bewegingen of u komt maar met moeite de trap op. Dit zijn enkele voorbeelden van bekkenproblemen die op elke leeftijd kunnen ontstaan. De klachten die ontstaan bij problemen aan de bekken kunnen ook resulteren in bijvoorbeeld: urineverlies of problemen met seksuele gemeenschap. Dat zijn niet direct onderwerpen waar graag over gepraat wordt. Tegenwoordig is het echter niet meer nodig om u te schamen voor bekkenklachten. Er is veel studie naar gedaan en het onderwerp is in de medische wereld een veelvoorkomend probleem.  

Symptomen bekkenklachten 

Bekkenklachten kunnen ontstaan in verschillende gedeeltes van het bekken. Hieronder vallen ook problemen in het gebied van de lies, de lage rug en de onderbuik. Ook problemen in het heupgewricht en problemen of pijn tijdens het poepen, plassen of seksuele gemeenschap vallen onder bekkenbodem klachten. Dit betreft een zeer groot spectrum waarin zich talloze gewrichten, spieren en organen bevinden. De bekkenbodem is een spierlaag die zich onder in het bekken bevindt. Deze spieren zorgen ervoor dat de urine, winden en ontlasting kunnen worden opgehouden of worden losgelaten. Ontspannen op de wc zitten komt voort uit een goede beheersing van de bekken spieren. Als u deze klachten leest is het volledig te begrijpen waarom er een taboe heerst rondom inwendige bekkenklachten. Schaamte om niet naar een specialist te gaan maakt het probleem vaak lastig bespreekbaar en draagbaar. Pijn tijdens seksuele gemeenschap wordt vaak niet besproken, waardoor het plezier hiervan voor de partner ook afneemt. We willen graag het taboe doorbreken rondom bekkenbodem klachten en hier de meest voorkomende klachten bespreken. 

Bekkenpijn 

Bekkenpijn bevindt zich laag in de rug, in de billen, bovenbenen, liezen, het stuitje of aan de voorkant bij het schaambot. De term bekkeninstabiliteit wordt ook wel gebruikt wanneer er problemen tijdens de zwangerschap of na de bevalling zijn. Het baren van een kind geeft enorm veel belasting op het gehele bekken, deze problemen worden dan ook al vroegtijdig besproken met een specialist. 

Bekkenbodem klachten 

bekken klachten fysiotherapieBij zowel mannen als vrouwen kunnen er zich bekkenbodem klachten voordoen. Er kunnen inwendige maar ook uitwendig bekkenbodem klachten ontstaan op elke leeftijd. We zetten hier de meest voorkomende bekkenbodem klachten op een rijtje die pijn of ongemak veroorzaken: 

  • Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
  • Urineverlies door een overactieve blaas
  • Obstipatie van ontlasting en verstopping
  • Spastische darm, diarree klachten
  • Lage rugpijn en bewegingspijn
  • Pijn in de onderbuik, de liezen of het bekken
  • Seksuele problematiek waaronder pijn bij het vrijen, misbruik, vaginisme, erectie problemen en moeilijk zwanger kunnen worden 

Al deze meest voorkomende bekkenklachten kunnen behandeld worden door een bekkenbodem fysiotherapeut.  Ga op tijd met bovenstaande klachten langs bij een huisarts of bel direct een specialist bij in de buurt. Niemand zal raar opkijken, want dit zijn veel voorkomende klachten die een specialist dagelijks ziet. Bekkenklachten zijn noodzakelijk om behandeld te worden. De fysiotherapeut heeft beroepsgeheim dus u hoeft niet bang te zijn dat uw klachten op straat komen te liggen. Het kan erg fijn zijn om als man door een mannelijke therapeut geholpen te worden en andersom. De meeste mensen voelen zich er prettiger bij om bekkenklachten met iemand van hetzelfde geslacht te bespreken.  Het probleem rondom de seksuele kant van de bekkenbodem wordt gelukkig steeds meer besproken in Nederland.  Ook zijn er diverse seksuologen die deze problemen dagelijks tegenkomen en bespreekbaar maken. 

Bekkenfysiotherapeut 

De specialist die alles weet rondom bekkenbodem klachten is de bekkenfysiotherapeut. Dit is een gespecialiseerde fysiotherapeut die een master heeft gedaan op bekkenbodem gebied. Een bekkenfysiotherapeut zal een onderzoek starten om te kijken waar de pijn en de klachten precies vandaan komen. Nadat de oorzaak van de bekkenklachten is achterhaald zal de specialist een behandelplan opstellen. Zo wordt er gewerkt naar verlichting van de klachten of het onder controle krijgen van de bekken spieren zodat urineverlies verminderd wordt. Ook zal de bekkenbodem therapeut u oefeningen geven die u in het dagelijks leven kunt doen om de bekkenbodem spieren beter te kunnen aanspannen of juist ontspannen. Mensen met bekkenklachten moeten hun lichaam weer goed leren begrijpen. Dat houdt ook in dat de bekkenklachten erkent moeten worden en een stukje acceptatie om het lichamelijk wat rustiger aan te doen. Helaas bestaat er geen wondermiddel om bekkenklachten gelijk weg te kunnen nemen. Het vergt geduld en soms acceptatie om de bekkenklachten te erkennen. Soms is het nodig om naast de behandeling een stapje terug te doen in de dagelijkse werkzaamheden, zoals op het werk. Vrouwen met bekkeninstabiliteit gaan in sommige beroepen ook eerder met zwangerschapsverlof. Dit om de klachten dragelijker te maken en het verergeren van de bekkenklachten te voorkomen. Genoeg rust voor de bevalling is noodzakelijk.   

Raadpleeg de specialist 

Het moge duidelijk zijn dat bekkenklachten niet door iedereen open besproken worden, omdat het meestal gaat over klachten op intieme plekkenDit onderwerp wordt tegenwoordig steeds beter bespreekbaar, maar de schaamte is gewoon groot onder mensen met bekkenproblemenAls er klachten zijn op andere gebieden zoals de knie of het been dan zal iedereen begrijpen dat u wat minder snel of goed kunt lopen. Hier kan vaak gewoon over worden gepraat op het werk, maar als het gaat om urineverlies of pijn tijdens seksuele gemeenschap dan houden we ons stil. Het raadplegen van de bekkenspecialist bij Fysiotherapie Glanerbrug kan u écht helpen. Wat we willen meegeven is dat de fysiotherapeut uw situatie volkomen begrijpt. U hoeft niet bang te zijn dat de fysiotherapeut u met een scheef gezicht aankijktHet is een drempel die gepasseerd moet worden en voor de één is dat net iets makkelijker dan voor de ander. Als het behandeltraject is afgerond bij de therapeut dan zal u daarna verlichting ervaring en blij zijn met de stap die u heeft gezet. Dus ga op tijd met bekkenbodem klachten langs bij een Fysiotherapeut bij u in de buurt. U kunt zonder doorverwijzing van een arts terecht bij Fysiotherapie Glanerbrug.