Soorten cementtegels

Vroeger waren cementtegels al veel te zien in wonderbaarlijke herenhuizen, met hun prachtige versieringen zijn ze onmisbaar als je van een echte eye-catcher houdt. Tegenwoordig zijn cementtegels weer erg populair, niet alleen in landelijke huizen maar tegenwoordig zie je ze ook terug in het interieur van moderne huizen.

De soorten cementtegels

Cementtegels worden nog steeds op traditionele wijze gemaakt. Dit betekent dus dat ze in een mal gemaakt worden. Hier wordt een mengsel van marmerpoeder, cement en kleurpigment in gegoten. Net voordat deze mix volledig uitgedroogd is wordt het uit de mal gehaald zodat er vervolgens een dikke laag cement op gegoten kan worden. Tenslotte wordt het geheel onder hoge druk geperst en moet het nog een paar weken helemaal uitdrogen. De authentieke cementtegels kunnen wel honderden jaren meegaan. De bekendste cementtegels zijn Portugese en Marrokaanse tegels.

Portugese cementtegels

Portugese cementtegels zijn fijn van structuur en hebben een glad oppervlak mede hierdoor hebben ze een prachtige en unieke uitstraling. Doordat het oppervlak niet geglazuurd is zorgt dit voor een strakke vloer zonder reflecties. Iets wat een heel groot voordeel aan cementtegels is, is dat je deze zowel voor op de vloer kan gebruiken als voor op de muur. Kortom met Portugese tegels kun je op verschillende en creatieve manier een kleurrijke touch aan je interieur geven.

Marokkaanse cementtegels

Naast Portugese tegels heb je ook Marokkaanse tegels. Het verschil tussen deze twee is dat Marokkaanse cementtegels meer een vintage effect hebben in vergelijking met Portugese cementtegels. Omdat Marokkaanse cementtegels dus meer een vintage effect hebben lijkt het alsof deze al jaren oud zijn en zijn ze dus ideaal in een luxer interieur. Net zoals alle cementtegels zijn ook deze verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren met verschillende printjes. Door deze ruime keuze is er voor ieder wel wat wills!

Het plaatsen van cementtegels

Om de cementtegels zo goed mogelijk te plaatsen of te laten plaatsen zijn er een aantal zaken die je moet doen ter voorbereiding. Zo is het belangrijk dat de ondergrond aan een aantal voorwaarden voldoet. De ondergrond moet vlak onbuigzaam, schoon, droog en vetvrij zijn voordat er cementtegels geplaatst kunnen worden. Als je ervoor kiest om de cementtegels in een vochtige ruimte te plaatsen zoals bijvoorbeeld de badkamer dan is het verstandig om de ondergrond waterdicht te maken. Als tweede stap is het belangrijk om een tegelplan te maken zodat het patroon goed tot zijn recht komt. Tenslotte kan je de tegels gaan plaatsen, dit kun je het beste doen met flexibele mortellijm of lijmpasta zodat de vloer niet gaat scheuren, het beste is dan ook om de voegen zo klein mogelijk te houden zodat het patroon van de tegels goed er uitspringt.