Waar makelaars op letten bij het doorverkopen van een huis

Makelaars zijn er om mensen aan een huis te helpen, en om mensen er vanaf te helpen. Makelaars moeten hiervoor natuurlijk een brede kennis hebben over woningen, wat ze aantrekkelijk maakt en wat voor groepen naar welke woningen komen. In dit blog ga ik een paar aspecten highlighten, waar een makelaar typisch naar kijkt.

Het huis zelf

Het eerste en meest prominente waar een makelaar naar kijkt bij het ver- en doorverkopen van een huis is natuurlijk het huis zelf. Wat een huis aantrekkelijk maakt is een lange lijst, en hier worden maar een paar voorbeelden genoemd. Allereerst is er natuurlijk het oppervlak van het huis; als je een groter huis koopt moet je ook meer betalen. Ook kan de architectuur en het uiterlijk van het huis een prijsbepaler zijn, zeker als het erg bijzonder is. Daarnaast is de staat van het huis ook een belangrijke prijsbepaler. Is alles heel, hoe oud zijn de delen van het huis, wat is aan vervanging toe en wat kan nog jaren mee, dit zijn allemaal vragen die de makelaar moet vragen en beantwoorden voor de verkoop van het huis.

De locatie

Ook ontzettend belangrijk voor de waarde van een huis is de locatie. Dit omvangt verschillende aspecten, zoals de bereikbaarheid, hoe de buurt is en wat er allemaal in de buurt is. Je kan je voorstellen dat een huis waar alle voorzieningen op loopafstand bereikbaar zijn duurder is dan één in de middle of nowhere. Het uiterlijk van de locatie kan ook van belang zijn in de prijs, omdat een mooie plek logischerwijs meer gewild is dan een lelijke en vergane plek.

Wat de omgeving te bieden heeft

Het laatste waar een makelaar mogelijk naar kijkt is wat de omgeving te bieden heeft. Dit is nauw verbonden aan het punt locatie, maar is niet exact hetzelfde. Met de omgeving wordt bedoeld alle winkels, gebouwen en bedrijven die in de buurt van de woning zijn. Als je bijvoorbeeld makelaar Borne inhuurt, gaan zij kijken naar de huizen het dichts in de buurt zijn van verschillende faciliteiten in Borne. Als belangrijke zaken dichtbij en makkelijk te bereiken zijn, gaat de prijs van het huis natuurlijk omhoog.

Hopelijk heb je nu een beter idee waar een makelaar naar kijkt bij de huizen die hij koopt, verkoopt en doorverkoopt. Misschien heb jij ooit wel de mogelijkheid om deze skills zelf te gebruiken als je weer eens gaat verhuizen.