Waar moet je opletten als je opzoek bent naar een huurwoning?

Het vinden van de juiste huurwoning ervaren veel mensen als lastig. De hoge huurprijzen hebben hier natuurlijk een invloed op. Klik hier voor huurhuizen waarbij de prijs en kwaliteit in verhouding is.

Het verschil tussen een sociale huurwoning en huurwoning in de vrije sector

Er zijn een aantal verschillen tussen een sociale huurwoning en een huurwoning in de vrije sector. Om mee te beginnen is een sociale huurwoning veel voordeliger. Lees meer over de verschillende soorten huurwoningen. Bij sociale huurwoningen is er sprake van een begrensde huur. Dit houdt in dat de huur van een sociale huurwoning nooit hoger mag zijn dan een specifiek bedrag. Een sociale huur kent dus een maximale huurgrens. Bij een sociale huurwoning heb je ook recht op huurtoeslag. Er zijn echter voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je recht hebt op een sociale huurwoning. Zo mag je maandelijkse inkomen bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Sociale huurwoningen zijn immers bedoeld voor mensen die een laag maandelijks inkomen hebben.

Huurwoningen in de vrije sector hebben geen maximale huurgrens. Dat betekent dat de huur niet beperkt is tot een specifiek bedrag. Daarnaast heb je bij een huurwoning in de vrije sector geen recht op huurtoeslag. Dit komt doordat je inkomen waarschijnlijk hoog genoeg is. Indien je inkomen niet hoog genoeg zou zijn, zou je in aanmerking komen met een sociale huurwoning.

Voordat je de zoektocht naar huurwoningen begint, moet je vaststellen of je recht hebt op een sociale huurwoning.

Hoe moet je het aanpakken?

Wanneer je op zoek bent naar een huurwoning, is het sterk aan te raden om woningen te zoeken in jouw omgeving. Dit kan eenvoudig met behulp van het internet. Je moet natuurlijk wel enige eisen voor jezelf vaststellen. Waar moet een woning voor jou aan voldoen en wat is je budget? Je wilt immers dat de prijs en kwaliteit van de woning in verhouding is. Wanneer je een woning ziet die je aanspreekt, kan je hier op reageren. Het is wel noodzakelijk om je in te schrijven bij een woningcorporatie. Dit kost jaarlijks ongeveer 12 euro.

Je hebt huurbescherming

Het maakt niet uit in wat voor huurwoning je woont, je hebt altijd zowel in een sociale huurwoning als in de vrije sector recht op huurbescherming. Dit houdt in dat de verhuurder een huurovereenkomst niet zomaar mag opzeggen. Wanneer een verhuurder dit probeert te doen, weet dan dat jij recht hebt op huurbescherming. Een verhuurder zou een huurovereenkomst enkel met een wettelijke reden kunnen opzeggen.