Wat is hard water en wat zijn de effecten?

In deze blog gaan we uitleggen wat waterhardheid is en hoe hard het water bij jou in de omgeving is. 

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid geeft de concentratie van aanwezige metaal-ionen aan. Bij metaalionen kan je denken aan magnesium- en calcium carbonaat maar ook sulfaten en carbonaten die in het leidingwater aanwezig zijn. De waterhardheid wordt vaak uitgedrukt in Duitse hardheid, hoe hoger dit getal is hoe harder het water is en hoe meer metaalionen erin aanwezig zullen zijn. 

De waterhardheid in Nederland is een complex iets om uit te drukken. Dit doordat er in Nederland wel 200 verschillende plekken zijn waar leidingwater gepompt wordt is het per gebied wisselend wat de waterhardheid is. De hardheid kan zelfs per gemeente of woonplaats anders zijn. 

De nadelen van hard water

Hard water brengt een aantal nadelen met zich mee, toch zijn deze nadelen tegen te gaan door onder andere een waterontharder.

Kalkvorming

Door het verwarmen van je water kan kalk zich vast gaan zetten op verschillende oppervlakken zoals verwarmingselementen of sanitair. Dit is erg vervelend en hoewel het schoon te maken is, is het wel een vervelende klus wat vaak veel tijd in beslag neemt. Voor je huishoudelijke apparaten is kalkvorming wel een vervelender iets, de levensduur wordt namelijk aanzienlijk vermindert. Het zal beginnen met een verminderde werking van de apparaten maar uiteindelijk zal het apparaat kapot gaan. 

Meer gebruik van detergenten

Met hard water wordt de werking van detergenten ook vermindert, dit zijn middelen zoals zeep en wasmiddelen. De detergenten moeten bij hard water niet alleen aan de slag gaan met de viezigheid maar ook het harde water, hierdoor wordt er minder van de detergenten gebruikt waarvoor het bedoelt is. Bij wasmiddelen zit er nog een ander bijkomend nadeel aan, vaak worden nu door vele mensen wasverzachters gebruikt om de was lekker zacht te krijgen terwijl een van de meest belangrijke redenen is dat de was hard wordt het harde water is. 

Oplossing tegen hard water

Een van de manieren om hard water tegen te gaan is door het installeren van een waterontharder, dit apparaat filtert magnesium en calcium uit je water waardoor je rechtstreeks zacht water uit je kraan kan krijgen. Vaak werken waterontharder met verschillende toevoegingen zoals zout, toch zijn er ook een aantal milieuvriendelijke opties welke zonder zout werken. Dit zijn zogeheten waterontharders zonder zout, ze werken net zo goed maar zijn beter voor het milieu en zijn lager in onderhoudskosten.