Dilemma, dilemma, welke plint moet ik kiezen?

Eindelijk is het zover,  je hebt besloten om een aantal kamers of misschien wel je hele huis te gaan verbouwen of bouwen. Een leuke maar uitdagende klus waarbij je regelmatig voor lastige keuzes en mogelijkheden staat. Ga je voor een moderne uitstraling, klassieke uitstraling of neig je toch meer richting het landelijke met bijvoorbeeld stoere houten meubels en accessoires. Wat voor keuzes je ook moet maken in de komende tijd, ik zal in ieder geval proberen de keuze voor de plinten te vergemakkelijken.

Soorten plinten

De vloer in uw huis bepaald voor een groot gedeelte de sfeer in uw huis, vandaar dat het ook belangrijk is om de juiste plint te kiezen bij de gewenste sfeer die u wil creëren. Om te beginnen is het belangrijk te weten wat voor soort verschillende plinten er eigenlijk allemaal te verkrijgen zijn. Als we teruggaan naar de basis zijn er een zestal plinten te onderscheiden namelijk: gladde plint, kraalplint, luxeplint, monumentenplint, sierplint en de waalplint. Elk van deze plinten hebben hun eigen unieke uitstraling die je op verschillende manieren kan toepassen.

Plintsoorten

Van links naar rechts: waalplint, gladde plint, kraalplint, luxe plint, monumentenplint en sierplint.

Het is vooral belangrijk om jezelf af te vragen wat voor soort interieur je hebt/wil en hier vervolgens de juiste plint bij te kiezen. Hieronder kun je lezen wat voor soort plinten passen bij verschillende interieursoorten.

Modern interieur: Bij een modern interieur zijn de pijlers vaak gericht op de gladde plint. Dit vanwege het feit dat het de strakke vormen accentueert en het zorgt voor een strakke overgang tussen de vloer en muur.

Klassiek interieur: Klassiek is een lastige interieurvorm, vooral omdat klassiek een heel breed begrip is. Er valt niet direct een label aan te hangen bij welke tijdsperiode je hier moet denken. Vandaar dat hier ook een breed assortiment aan plinten bij past. De tijdloze kraalplint zou hier uitstekend tot zijn recht komen maar dit geldt tevens voor de sierplint en de monumentenplint.

Landelijk interieur: Landelijk komt zoals de naam al doet vermoeden van wonen in een landelijke omgeving, dit betekent vooral een omgeving met ruimte, luxe, elegantie en privacy. Dit is ook tevens de sfeer die een landelijk interieur met zich mee brengt. Het is uiteraard onmogelijk om iedereen buitenaf te laten wonen, maar gelukkig kun je deze stijl wel in huis halen door bepaalde sfeerelementen toe te voegen aan je woning. Als gekeken wordt naar plinten moet je hierbij vooral denken aan luxe plinten, kraalplinten, monumenten plinten en de sierplinten. Deze plinten stralen een bepaalde vorm van ruimte en elegantie uit die ervoor zorgen dat je het landelijke interieur perfect accentueert.

Industrieel interieur: Een industrieel interieur kenmerkt zich veelal door de aanwezigheid van ruige, sobere en kille elementen. Dit betekent echter niet dat het geen warmte met zich mee kan brengen. De materialen die je vindt in deze interieurvorm zijn vaak onbewerkt en ruw en uiten zich vaak in bakstenen, metaal en verweerd hout. Als gekeken wordt naar de plinten die passen bij deze interieurvorm kom je al snel terug op de monumentenplint, de luxe plint en de waalplint. Deze hebben alle drie ruige elementen die perfect passen in een industrieel interieur.

Het is natuurlijk altijd lastig inschatten wat voor soort plint het beste tot zijn recht komt bij jouw interieur. Een handige tip, vraag altijd eerst om een sample dan kun je zelf het beste oordelen of de plint echt past bij jouw stijl.

Welke plintmaat moet ik hebben?

Als je enigszins weet welke plintsoort je wil hebben is het uiteraard ook van belang welke maten je moet hebben. De maat van de plint doet namelijk heel veel met de uitstraling van de plint. De vuistregel die hierbij altijd gehanteerd wordt is: “Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plint.” Bij kleine woonkamers kan het beter zijn om te kiezen voor een lage plint, dit vanwege het feit dat een hoge plint de kamer ook direct veel compacter maakt.

Hoge plinten hebben tevens een bepaald stijlelement dat je vaak terug ziet in herenhuizen uit de jaren’30. Deze stijl komt de laatste jaren steeds vaker terug en is ook in stijlelement dat vaak wordt gebruikt in de modernere huizen. Ik hoop dat ik je zo een klein beetje op weg hebt geholpen met de keuze voor je plinten en wens je nog veel succes in je zoektocht.