Activiteiten in het bos

De zomervakantie komt aan zijn eind. Dit betekend dat de herfst er ook weer langzaam aankomt. U wilt er misschien nog niet aan denken, ik zal proberen om de gedachte van het herfstweer te verzachten. Er zijn namelijk ook genoeg positieve dingen die de herfst met zich meebrengt, namelijk allerlei leuke activiteiten die je kunt doen in het bos!

Er kunnen weer kastanjes worden gezocht

Begin oktober vallen de kastanjes weer van de boom. Vooral kinderen vinden het geweldig om het hele bos door te rennen om zoveel mogelijk kastanjes te verzamelen. Er zijn twee types kastanjes die ze kunnen vinden in het bos.
Je hebt een tamme kastanje, deze ziet er in de schil uit als een egel. De wilde kastanje lijkt meer op een kleine mango met hele kleine, niet scherpe stekels.

Activiteiten in het bos

Mountainbiken in het bos

Er kan ook weer lekker worden gemountainbiket. Het mountainbiken in de herfst is een stuk uitdagender dan in de zomer. Vanwege de verhoogde neerslag moet je beter opletten dat je niet wegzakt of wegglijd in een modderplas. Veel fietsers kiezer er voor om in de zomer de racefiets te pakken. Het wegdek is dan vaak droog wat erg belangrijk is tijdens het wielrennen. Zodra de herfst zijn intrede doet gaat de racefiets het zolder op en wordt de mountainbike seizoensklaar gemaakt.
Informeer jezelf altijd goed waar je wel en niet mag mountainbiken. Sommige stukken bos kunnen beschermd natuurgebied zijn, als je dit terrein betreed kun je op de bon worden geslingerd door de boswachter.

Wandelen met de hond

Veel mensen houder er ook van om heerlijk in de natuur een boswandeling te maken. Je bent lekker tussen al het groen en kunt je heerlijk ontspannen. Als je een hond hebt dan neem je deze trouwe viervoeter natuurlijk ook mee. Veel wandelaars vragen zich af of een hond los in het bos mag lopen. Buiten de bebouwde kom mag een hond loslopen tenzij anders is aangegeven. Er mag echter geen overlast worden veroorzaakt door de hond. Als er wilde dieren lopen zoals bijvoorbeeld geiten, schapen of koeien lijn je hond dan even aan. Houdt ook rekening met andere loslopende honden.

Waar moet je op letten als je een wandeling wilt maken in het bos?

Elk jaar worden er ruim 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek.
Check uzelf, uw huisdieren en uw kinderen na een wandeling dus altijd op tekenbeten! Teken komen zeer veel voor in het bos, het is dan ook altijd mogelijk dat u een tekenbeet hebt opgelopen. Teken kunnen u over het hele lichaam bijten maar de voorkeur gaat uit naar de liezen, knieholtes, oksels, randen van ondergoed en rond de haargrens in de nek. Een teek kunt u herkennen aan een klein zwart puntje in de huid. Als u hem tijdens de nacontrole over het hoofd ziet dan is de teek na een paar dagen nog te herkennen als een bruingrijs bolletje ter grootte van een erwt. De teek heeft zicht namelijk dan volgezogen met bloed en zwelt hierdoor op. Als u twijfelt kunt u eventueel een vergrootglas gebruiken om te checken of het om een tekenbeet gaat. Het beste is om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Teek

Een teek kun je het beste verwijderen met een puntig pincet. Je pakt het pincet en zet deze dicht op de huid waar de teek zit. Pak de teek vast en trek hem er recht omhoog uit.

Als je gebeten bent kan het zijn dat je bent besmet. Het wordt zeer sterk aangeraden om rekening te houden met de volgende symptomen: vermoeidheid, gewrichtspijn en spierpijn. Van de 1,3 miljoen mensen loopt namelijk ruim 25.000 een besmetting op. 2000 mensen houden naar een jaar nog klachten over of lopen in het ergste geval de ziekte van lyme op.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is beter om een tekenbeet te voorkomen. Doe daarom voordat je het bos in gaat lange sokken aan. De teken zitten ook graag in kleine bosjes waar je vaak met je voeten langskomt. U kunt ook een pet op doen om te voorkomen dat de teken op uw hoofd vallen. Vooral in de herfst in het ook raadzaam om altijd een lange broek aan te doen. Controleer na de tijd goed uw kleding, de teken blijven namelijk gemakkelijk op de kleding zitten, waardoor u alsnog gebeten kunt worden.

Als u meerdere keren het bos in gaat is het verstandig om de overweging te maken om teekwerende kleding aan te schaffen.

Rovince is de specialist in teekwerende kleding. Binnen Europa de hardst groeiende producent/ groothandel met een 100% focus op de teek en teekpreventie middels professionele beschermende kleding.

Sinds 2008 ontwikkelt en produceert Rovince teekwerende kleding waarbij er een unieke bescherming tegen het insect wordt gegarandeerd. Het dragen van de kleding voorkomt namelijk 98% van de tekenbeten. De oprichters Rob Nijhuis en Vincent Jansen, beide in hun vrije tijd veel buiten in de natuur te vinden, kregen zelf te maken met de ziekte van Lyme, die door teken kan worden overgebracht. Zij wilden kleding ontwikkelen die hen zou beschermen tegen tekenbeten. Dit was het begin van Rovince. Meer informatie teekwerende kleding vindt u hier.