Augustus wespenmaand

Waar komen wespen op af?

Bij augustus hoort ook de vraag waar wespen op af komen. Afgelopen weken hebben we achterthuis in alle rust kunnen genieten van het heerlijke zomerse weer. We genoten van ons (zoete) drankje zonder dat we werden lastiggevallen. Helaas komt er aan deze tijd een eind, het is alweer augustus en dat betekend dat de wespen ons weer komen lastigvallen. Wespen worden aangetrokken door zoetigheid, zweet, en zoete geurtjes zoals parfum. Zodra er minder larven in het wespennest zitten gaan de wespen op avontuur. De larven scheiden namelijk een zoetstof uit waarmee wespen zich voeden. Ze worden dus gedwongen om op zoek te gaan naar zoetigheid. In deze periode zitten we veel buiten met zoetigheid. De jaarlijks terugkerende oorlog tussen mens en wesp is weer ontstaan.

wespen

Wat kun je doen tegen wespen?

Je kunt op twee verschillende manieren met wespen omgaan. De eerste manier is om ervoor te zorgen dat ze helemaal niet komen. De tweede manier is door als ze er eenmaal zijn te verjagen. De eerste manier is naar mijn eigen mening beter, voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.

Om te zorgen dat ze niet in de buurt komen wordt er vaak een nep wespennest opgehangen. Dit net wespennest werkt als een vogelverschrikker. Wespen zijn namelijk territoriale insecten en zullen bij het zien van een wespennest naar een andere plek vliegen om zoetigheid te vinden.

Je kunt wespen ook wegjagen door zelf een wespenval te maken. je hangt deze op een paar meter afstand van de tafel en lokt de wespen hierin door er een flinke hoeveelheid ranja in te gooien. Als de wespen er éénmaal inzitten kunnen ze er niet meer uit. Het nadeel is dat deze zoetigheid natuurlijk wel extra wespen aantrekt.

Wespen verjagen met ammoniak

Er zijn ook een aantal manieren om wespen te verjagen door middel van geur. Wespen hebben namelijk een hekel aan ammoniak. Dit vinden ze erg stinken. Je kunt het voor de wespen nog onaangenamer maken door ook nog een kruidnagel in een sinaasappel of citroen te steken. Er zijn nog een aantal andere geuren waarmee je wespen kunt verjagen:

  • Wierrook
  • Een kopje gemalen ongebruikte koffie
  • Een takje munt
  • Een tak van een tomatenplant

Als de wespen ondanks deze tips toch in je buurt komen blijf dan vooral rustig. sommige mensen hebben de neiging om in paniek om zich heen te gaan slaan. Hierdoor wordt de wesp agressief en gaat die steken. Als je het gevecht met de wesp toch hebt gewonnen zonder dat je bent gestoken ruim de dode wesp dan op. De geur van een dode wesp trekt namelijk andere wespen aan. Dit zorgt ervoor dat je nogmaals de strijd aan moet gaan.

Wat moet je doen als je wordt gestoken door een wesp?

Als je toch bent gestoken door een wesp is het raadzaam om het gif uit de beet te zuigen. Doe dit niet met uw mond maar gebruik een vacuümpompje. Zorg ervoor dat je dit wel zo snel mogelijk doet, binnen twee minuten zit het gif namelijk al in je bloed. Als je te laat bent kun je er nog een anti insecten crème opsmeren om de jeuk te verminderen. Als je allergisch bent voor wespen raadpleeg dan meteen een dokter.

Veilig drinken in augustus

Een ander groot nadeel van wespen is dat ze er van houden om in een blikje frisdrank of zoetigheid te kruipen. Vooral bij kinderen is dit erg gevaarlijk, als ze weer willen drinken krijgen ze de wesp in hun mond en worden ze gestoken. Dit wespen in blikjelevert gevaarlijke situaties op vooral als een kind in de keel wordt gestoken. Een tip om dit te voorkomen is om een door een glazen rietje te drinken of door een een gat in de kroonkurk te maken. vervolgens kun je door dit gat een rietje steken. Zo kan de wesp er ook niet invliegen. De mooie glazen rietjes en handige kroonkurk perforator zijn hier te bestellen.

 

Producten om wespen te verjagen

Nu je helemaal op de hoogte bent over het gedrag van wespen en wat je er tegen kunt doen hoef je alleen nog maar de juiste artikelen in huis te halen. Op insectdirect.nl vind je echt alles tegen ongedierte. Hier kun je het nep wespennest vinden, een wespenval voor op de fles en artikelen om een steek te behandelen.

Wespennest