attractive-beautiful-beauty-2154610

Brandbeveiliging voor beginners: 3 simpele tips

Brandbeveiliging voor beginners: 3 simpele tips

 

Brandveiligheid gaat in principe ons alle aan. Er is geen ruimte 100% brand proof. Je werkplaats, je eigen huis of de sportschool waar je heengaat. Alle gebouwen kunnen in principe in vlammen opgaan. Meest vervelend natuurlijk wanneer dit je eigen woning betreft. De meeste Nederlanders zijn wel meer dan voldoende verzekerd. Maar denk aan alle meubels en accessoires en bezittingen die je onmogelijk terug kunt krijgen? Die staan waarschijnlijk allemaal gestald in je huis. En bij een brand heb je doorgaans niet de tijd om alles in veiligheid te brengen. Enfin, er zijn gelukkig wel zaken die je kunt regelen om het risico van een brand fors terug te brengen. In dit artikel gaan we drie quick wins beschrijven die ieder Nederlands huishouden eigenlijk allang had moeten doen, maar die we nog vaak zien laken.
accident-burning-calamity-731577
– Rookmelders

Het laken van rookmelders is over het algemeen geen probleem. Zeer zelden komen wij huizen tegen waar geen rookmelders reeds aanwezig zijn. Waar het vaak mis gaat is dat men een inferieure rookmelder heeft. Een rookmelder die gevoelig is voor defecten, en die geen tweede energievoorziening heeft en daardoor een stuk sneller zal uitvallen. Een aanrader is om je eens te verdiepen in de NEN 2555 richtlijnen, te vinden hier: https://www.royalsafety.nl/diensten-onderhoud/brandveiligheid/rookmelders-nen-2555/. Gesteld wordt in die richtlijnen dat een rookmelder een tweede energievoorziening dient te hebben. Alsmede, dienen rookmelders gebruik te maken van het optische meetprincipe. Dit soort rookmelders heb je veel meer aan qua brandveiligheid dan een doorsnee rookmelder. We zouden dus aanbevelen om de rookmelder die je nu in huis hebt hangen te controleren. Wellicht heb je de verpakking nog of kun je in contact komen met de partij verantwoordelijk voor de installatie. Kijk specifiek of de melder in kwestie voldoet aan NEN 2555.

– Keuringen

De meest huishoudens hebben ook wel een brandblusser in de woning aanwezig of zelfs meerdere. Waar het tekort schiet is het onderhoud en de keuringen. Als brandveiligheid expert zie je soms brandblussers van meer dan 20 jaar oud. Dat kan niet. Een brandblusser gaat doorgaans maar iets van tien jaar mee. En dient daarbij regelmatig gekeurd te worden. Voor bedrijven is de wettelijke eis eens in de twee jaar. Die eis bestaat niet bij particulieren, maar wij zouden stellen dat het zaak is om dit jaarlijks te checken, dit kun je zelf doen of overlaten aan een deskundige.

– Brandvertragend impregneren

Onderdelen van het huis die extra kwetsbaar zijn, denk bijv. aan een rieten dak of kerstversiering zou je idealiter brandvertragend impregneren. Brandvertragend wattes? Impregneren houdt in dat je een speciale vloeistof aanbrengt op bijv. het dak van riet of de kerstversiering, en deze zullen hierdoor een stuk minder snel branden. De brand kan zich hierdoor lastiger verspreiden, en dit geeft je die extra paar minuten die het verschil kunnen maken.