Een airco laten installeren door een installatiebedrijf

Dit jaar hebben wij een airco laten installeren door een installatiebedrijf in Enschede om de warme zomerdagen door te komen. Vorig jaar kwamen de zweetvlekken namelijk veelte snel in onze kleren, omdat we het nogal snel warm hebben wanneer de temperaturen boven de 25 graden Celsius stijgen. Toen de zomer van dit jaar er aan zat te komen was het eindelijk zover. Onze nieuwe airco werd geïnstalleerd.

Hoe wordt een airco geïnstalleerd?

De binnenunit

Voordat de airco wordt geïnstalleerd moet je bepalen waar de airco komt te hangen. Het wordt hierbij aangeraden een plek uit te kiezen waar zonlicht en warmtebronnen worden vermeden. Ook een plek met gas- en stroomleidingen in de muur kunnen beter vermeden worden. Er wordt aangeraden om rondom minimaal 15 centimeter afstand aan te houden. Het is dus belangrijk om te weten waar de leidingen zitten. Daarnaast moet de airco minimaal twee meter boven de vloer gemonteerd worden en is het belangrijk om de airco ongeveer op één meter afstand van antennes, stroom- of verbindingskabels te plaatsen. Tot slot moet de muur waar de airco aan geïnstalleerd wordt sterk genoeg zijn om de airco te kunnen dragen.

Indien er een locatie is bepaald is en de dag van de installatie éénmaal daar is moet er een montageplaat bevestigd worden op de gekozen locatie. Daarna kunnen de gaten geboord worden. Er zou een gat naar buiten gemaakt moeten worden waar de leidingen doorheen gaan die bevestigd worden aan de buitenunit van de airco. In het gat naar buiten wordt daarna een flens geplaatst en de elektrische aansluitingen worden gecontroleerd.

Nu moeten de leidingen geplaatst en afgedicht worden. Het is belangrijk om de leidingen zo min mogelijk te buigen, omdat de airco dan het beste werkt. Naast de leidingen moeten ook de stroomkabels en de afvoerpijp gemonteerd worden. Uiteindelijk kan de binnenunit aan de montageplaat bevestigd worden.

De buitenunit

De buitenunit moet na de binnenunit geplaatst worden. Deze moet niet in de buurt van stoffige of warme gebieden staan. Daarnaast moet er rondom de buitenunit 30 centimeter afstand aangehouden geworden. Daarna kan de buitenunit op een stevige ondergrond of een buitenbeugel worden gehangen en moet de elektra aangesloten worden. De kabels moeten bevestigd worden met een kabelklem. Tot slot kan de buitenunit vastgemaakt worden.

Laat een installatiebedrijf uw airco installeren

Je kan er natuurlijk voor kiezen om zelf de airco te installeren. Maar er wordt toch aangeraden om een professioneel installatiebedrijf in te huren. Niet zomaar iedereen mag namelijk zomaar een airco activeren. Een airco moet altijd geactiveerd worden door een F-gassen gecertificeerd bedrijf, omdat een airco systeem onder de F-gassen verordening valt.

Uiteindelijk zijn wij erg blij met onze nieuwe airco en hebben we het in de zomer lekker koel in huis. Niet langen hebben wij last van vieze zweetvlekken bij een iets warmere temperatuur.