Elektra aanleggen en brandveiligheid

De meeste thuisklussers kiezen er voor om de elektra zelf aan te leggen. In principe is daar niks mis mee, alleen moet je wel bewust zijn van brandveiligheid. Het aanleggen van elektra moet op de juiste manier gebeuren om het brandgevaar te beperken. Lees met ons mee en zie hoe je op een veilige manier elektra kunt aanleggen.

Maak gebruik van een nieuwe meterkast

Het overgrote deel van de huizen in Nederland maakt nog gebruik van oude meterkasten. Deze meterkasten staan maximaal 16 ampère per groep toe, terwijl de nieuwe meterkasten maar 10 ampère toelaten. De overheid doet op het moment haar best om iedereen bewust te maken van het feit dat je beter een nieuwe meterkast kunt aanschaffen. Niemand zit natuurlijk te wachten op kortsluiting.

Houd alles stofvrij

Zorg er altijd voor dat alle elektrakasten stofvrij zijn afgesloten. Het is namelijk zo dat stof en warmte gemakkelijk brand kunnen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor ongedierte.

De staat van de bedrading

Wanneer je bezig bent met het aanleggen van elektrische bedrading adviseren wij dat je de staat van de bedrading goed nakijkt. De mantel van de elektrische bedrading mag namelijk niet beschadigd zijn. Eventueel kun je er voor kiezen om de kabels extra bescherming te bieden met een beschermbuis, welke via het internet makkelijk te verkrijgen is.

Verwijder ongebruikte onderdelen

Het komt voor dat bepaalde onderdelen niet meer gebruikt worden. Wat de meeste mensen dan niet weten is dat er nog wel spanning op staat. Wij raden aan deze onderdelen uit de elektrische installatie te verwijderen en niet meer te gebruiken.

Twijfel je?

Bij twijfel is het altijd beter om een elektricien in te schakelen. Deze mensen hebben verstand van zaken en kunnen de situatie een stuk beter inschatten. In elke dorp of stad zijn meestal wel een aantal elektriciens te vinden.