Het aanschaffen van een wapenkluis

Indien je in het bezit bent van een wapen is het wettelijk verplicht en noodzakelijk om een wapenkluis te hebben. Maar waar moet je opletten bij het kopen van een wapenkluis? Wat maakt een wapenkluis kwalitatief goed? Welke soorten wapenkluizen zijn er allemaal? Dit zijn allemaal vragen die komen spelen bij het kopen van een wapenkluis.

Een wapenkluis is natuurlijk gemaakt om wapens in op te bergen. Maar zijn daarnaast ook noodzakelijk om alle munitie en accessoires van het wapen op te bergen. Het is belangrijk om twee aparte kluizen te hebben voor munitie en het wapen zelf. Deze mogen namelijk nooit bij elkaar liggen. Echter kun je er ook voor kiezen om een kluis aan te schaffen waar een apart vakje in zit voor de munitie.

Wat voor een kluis heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten wapenkluizen. Allemaal gemaakt voor verschillende situaties en verschillende wapens. Mocht je in het bezit zijn van een handvuurwapen, dan is het verplicht om een pistoolkluis te hebben. Hierbij moet zoals eerder gezegd de munitie gescheiden blijven van het wapen en dus in een andere kluis of een apart afgesloten vakje. Mocht je in het bezit zijn van een geweer of een buks, dan is het verplicht een geweerkluis te hebben. Ook hier moet de munitie gescheiden van het wapen opgeslagen worden. Mocht je al een wapenkluis hebben en is er geen apart vakje om de munitie op te bergen? Dan moet je een munitiekluis gaan aanschaffen.

Het kiezen van de juiste wapenkluis

Als je van plan bent een wapenkluis te kopen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Een wapenkluis is namelijk essentieel om veiligheid te waarborgen en calamiteiten te voorkomen. Inventariseer vooral eerst voor jezelf antwoorden op de volgende vragen:

 • Hoeveel wapens wil ik opbergen?
 • Welk(e) wapen(s) wil ik opbergen?
 • Wat wil ik nog meer in de kluis opbergen?
 • Waar zet ik de kluis in mijn huis neer?

Dit lijken redelijk voor zichzelf sprekende vragen, maar kunnen toch gauw over het hoofd gezien worden.

Wapenkluizen hebben verschillende sloten. Het is aan jou om te kiezen welk slot het beste bij jouw past. Neem ook mee welk slot het beste werkt in jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld kinderen, dan is het verstandig om een slot te kiezen die enkel jij kan openen. Huidige wapenkluizen hebben de volgende soorten sloten:

 • Sleutelslot
 • Elektronisch slot
 • Mechanisch slot
 • Een vingerafdrukscanner

Waar moet je opletten bij het kopen van een wapenkluis?

Wanneer je een wapenkluis gaat kopen is het belangrijk dat je er op let dat de kluis gecertificeerd is. De kluis moet namelijk voldoen aan de wettelijke eisen. Tegenwoordig zijn er veel wapenkluizen in omloop die niet gecertificeerd zijn. Mocht je deze gebruiken en hierop betrapt worden, dan kan dit grote gevolgen hebben. Een gecertificeerde wapenkluis heeft vaak een prijsrange van €250 tot meer dan €10.000. De prijs wordt gebaseerd op de specificaties van de kluis zoals:

 • Het aantal wapens dat er in kluis opgeslagen kunnen worden
 • Het type slot op de kluis.
 • Het materiaal van de kluis.
 • Het uiterlijk van de kluis.

Verder is het belangrijk om een inbraakwerende kluis te kopen. Ook dit is wettelijk vastgesteld. Indien je in het bezit bent van een wapen zal de politie één keer per jaar jouw wapenkluis controleren. Zij kunnen deze dan goedkeuren of afkeuren. Wanneer je al deze punten meeneemt in jouw keuze voor een wapenkluis weet je zeker dat jij straks de juiste wapenkluis hebt gekozen.