Het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden

Als je binnenkort gaat trouwen dan is het belangrijk om een aantal zaken goed te regelen. Je trouwt ten slotte maar één keer, daar gaan we vanuit. En vermogen, erfenissen en schulden moeten niet als een verrassing ter sprake komen tijdens het huwelijk. Er zijn een tal van dingen die je moet regelen voor je bruiloft, maar goede huwelijkse voorwaarden zijn vandaag de dag erg belangrijk. Je kunt zelf voorwaarden opstellen, maar wil je alles eenvoudig en duidelijk vastleggen dan kun je hulp krijgen van een notaris. Door het opstellen van deze huwelijkse voorwaarden met een notaris kom je nooit voor verrassingen te staan. Financiële zaken, privévermogen, een onderneming en goederen worden zo vastgelegd op papier.

Gemeenschap van goederen

Als je in Nederland trouwt zonder vooraf iets te regelen bij de notaris, dan geldt de algemene gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al het vermogen dat voor het huwelijk gezamenlijk is en tijdens het huwelijk wordt verkregen automatisch gemeenschappelijk is. Als je dus gewoon gaat trouwen zonder iets vast te leggen is zowel de eventuele schulden als eigendommen van allebei de partners. Je bent dan als partners ook verantwoordelijk voor elkaar en voor de eventuele schulden die openstaan. Hiervoor word je dus beide aansprakelijk gesteld. Dit kan echter nadelen hebben. Als een van de partners namelijk een eigen bedrijf heeft en deze failliet wordt verklaard geldt dit faillissement nu ook voor de partner. En om het privé vermogen niet bij het zakelijke vermogen te betrekken is het verstandig om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen door een notaris. Zo maak je onderscheidt in vermogen van beide partners en wordt de niet ondernemende partner beschermd tegen de aansprakelijkheid van een zakelijk faillissement. Je kunt de huwelijkse voorwaarden ook omzetten naar een beperkt gemeenschap van goederen. Zo leg je vast wat van wie is en is het bij een scheiding duidelijker hoe de zaken verdeeld worden.

Huwelijkse voorwaarden laten opstellen door een notaris

Hofsteenge & Wesseling notarissen in Hengelo helpen je graag bij het opstellen en/of veranderen van je huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen. Ook over zaken zoals erfbelasting-besparing bij overlijden, partneralimentatie en partnerpensioen kan de notaris alles voor je op een rijtje zetten.