Het regelen van een erfenis

Het regelen van een erfenis kan stressvol zijn. Er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken en dit kan soms tot frustraties leiden. Het is belangrijk om dit goed ruim op tijd te regelen zodat je hier later geen zorg meer over hebt. Waar moet je dan allemaal aan denken? We zetten wat voor je op een rijtje.

Wat valt er onder een erfenis

Vaak wordt er alleen aan de grote bezittingen gedacht zoals een huis en wat geld wat over is gebleven. Of misschien wel een vermogen in spaargeld. Maar naast de grote bezittingen zijn er ook kleinere spullen die worden achter gelaten zoals een inboedel, sieraden etc. Ook schulden kunnen niet vergeten worden. Schulden vallen ook onder een erfenis en dit kan aardig in de papieren lopen als je hiervan niet op de hoogte bent.

Een testament

Veel mensen laten de erfenis vast leggen in een testament. Als er geen testament is vastgelegd dan wordt de erfenis verdeeld aan de nabestaanden volgens de wetgeving. Erfgenamen zijn vaak echtgenoten, kinderen, ouders, broers, zussen etc.
In een testament kun je aangeven wat je wil doen met jouw erfenis en deze wordt vastgelegd zodat dit achteraf geen onduidelijkheden geeft. In een testament kun je dus ook erfgenamen vastleggen die geen directe familie zijn. In een testament kun je ook vastleggen dat iemand die volgens de wet erfgenaam zou zijn, geen recht heeft op een erfenis.

Erfbelasting

Een erfenis ontvangen is niet altijd iets waarbij je alleen geld of inboedel ontvangt er daar dan mee klaar bent. Over een erfenis moet erfbelasting betaald worden. Door in een testament alles te laten vastleggen kun je voorkomen dat er dubbel erfbelasting betaald hoeft te worden. De hoeveelheid erfbelasting die betaald moet worden is afhankelijk van de grootte van de erfenis.

Kortom, er zijn nog wel een aantal zaken waar het van belang is om het goed vast te leggen. Het vastleggen van een testament kan je doen bij een notaris. Vind een notaris die hiervoor de tijd neemt en goed advies kan geven over verschillende situaties en je door het proces begeleidt. Op deze manier zijn jouw zaken goed geregeld voor de nabestaanden.