Je woning behangen in de lockdown

Nu steeds meer mensen verplicht moeten thuiswerken of verplicht hun bedrijf hebben moeten sluiten komen de muren thuis weer op je af. De hele dag series kijken op Netflix, een grote schoonmaak houden in huis of het compleet veranderen van je interieur. Het afgelopen jaar zagen bouwmarkten een flinke groei. Mensen pakken massaal hun interieur aan of besluiten om de muren binnenhuis een nieuwe lik verf of een compleet nieuw behang te geven. Alles om de verveling tegen te gaan, terwijl je je huis verbetert. Met onderstaande tips wordt jij een expert in behangen.

Tips behang kiezen

Een van de stappen die je kunt ondernemen bij het ‘vernieuwen’ van je woning is je muren opnieuw behangen. Voordat je kunt beginnen met behangen, moet je natuurlijk behangpapier kopen. Er is tegenwoordig ontzettend veel aanbod. Er zijn namelijk verschillende keuze in prints, materiaal, kleur en stijl. Waar de één houdt van luxe behang is de ander juist gek op iets basics zoals wit of zwart behang. Let eerst op de grote van de ruimte die je wilt gaan behangen. Een kleine kamer wil je namelijk niet behangen met heel druk behangpapier. Dat laat de kamer vaak nog kleiner lijken. Daarnaast is de functie van de ruimte ook van belang. Ben je op zoek naar behang voor de badkamer, dan zal je wel een ander soort behang moeten kiezen als voor je slaapkamer. Ook is het handig één of twee rollen extra te kopen. Voor het geval je een fout maakt of je veel moet snijden.

Goed behangen

Ook wanneer het op behangen gaat is een goed begin het halve werk. Daarom is het fijn om goed voorbereid te zijn. Controleer altijd eerst de muur waar je wilt gaan behangen. Is deze muur helemaal vrij van oneffenheden? Of zitten er gaten in de muur? De muur moet zo glad mogelijk zijn voor een mooi resultaat. Vervolgens kies je voor vliesbehang of papierbehang. Het grote verschil is dat je bij papierbehang zelf lijm aanbrengt op het behang en dat je bij vliesbehang juist lijm op de muur moet smeren. Verder kun je nog kiezen voor luxe behang zoals renovlies behang, vinylbehang, textielbehang en magneetbehang.

Banen snijden en behangen

Heb je de rollen behang binnen? Begin dan met het meten van de muur waar het behang zal worden aangebracht. Vervolgens kun je beginnen met het snijden van de stroken die ongeveer 5 centimeter langer zijn dan de opgemeten muur. Hierdoor heb je een beetje speling bij schuine muren. Die stroken kun je eenvoudig wegsnijden wanneer het behang op de muur is aangebracht. Wanneer alle stroken op maat gesneden zijn, kan het behangen echt beginnen. Beschik je over papierbehang dan moet je het behang insmeren met lijm. Let hierbij wel goed op de hoekjes, daarmee begint het bevestigen van het behang aan de muur namelijk. Druk de hoeken stevig op de muur en behang vanaf het midden recht tegen de muur. Bij vliegbehang smeer je juist behanglijm op de muur, waarna je per strook het behang op de muur plakt. Zorg ervoor dat je bubbels zo veel mogelijk verwijderd. Welke ruimte ga jij thuis aanpakken?