Kiezen voor een laurier in de tuin?

Het Middellandse zeegebied is de regio waar de laurierboom oorspronkelijk vandaan komt. Tijdens de periode van de oude Grieken was de laurier al bekend. Denk maar eens aan de laurierkrans die veelvuldig werd gebruikt als trofee bij bijvoorbeeld atletiekwedstrijden. Een heerlijk geurende plant die in vele vormen kan worden geknipt en zich makkelijk in potten op laat kweken. Laurierblad heeft een fris aroma en kan daarom goed worden gebruikt op kantoren en ruimtes waar veel mensen komen. Ook in de huiskamer kan een laurierboompje goed tot zijn recht komen.
Laurier in de tuin
De laurier zien we het meest in de tuin. De standplaats mag in de volle zon, maar half/schaduw wordt ook goed verdragen. Deze boompjes houden wel van een humusrijke, goed doorlatende grondsoort. De hoogte is afhankelijk van welke soort. Laurierbomen zijn in een aantal soorten aan te schaffen De Rotundifolia laurier bijvoorbeeld, wordt het meest gezien in de Nederlandse tuin. Een redelijk winterharde soort met groot glanzend blad. Deze laurier blijft het hele jaar door groen. De Rotundifolia groeit snel en is binnen korte tijd een dichte struik. Daarom goed te gebruiken als haagplant.
De laurier geeft rust en koelte in de tuin.
Laurier in een pot
De laurier in pot neemt duidelijk toe in populariteit. Een geliefd product voor op het terras.
Tips voor verzorging kuipplant
De planten worden voor de winter invalt naar binnen gehaald en moeten overwinteren op een vorstvrije plek. Een garage of schuur waar het niet kan vriezen is ideaal. Als de temperatuur niet meer onder de -3 graden daalt kan de plant naar buiten. Zet deze niet direct in de volle zon, maar op een lichte plek met wat schaduw. De plant verbrand onmiddellijk wanneer deze uit een koele garage direct in de zon wordt gezet.
De groeiperiode van de plant is van maart tot en met augustus. Tijdens deze groeiperiode 3 tot 4 x per week water geven.
Heeft de plant blad wat slap gaat hangen, dan heeft de laurier een watertekort.
Probeer echter ook te voorkomen dat de plant in pot, natte voeten krijgt. Daar kan de laurier slecht tegen. Geel blad duidt op teveel water. Mei tot en met juli zijn de beste maanden om te bemesten. Ook voor de laurier die in de vaste grond staat.
De maand juni is het meest geschikt om de laurier te snoeien. Met een scherpe, schone snoeischaar voorkom je dat op de snoeiwonden bacteriën ontstaan.
In december kan er dan weer wat teruggesnoeid worden voordat de laurier-kuipplant wordt verkast naar de schuur of garage. Daarna begint de cyclus in het voorjaar weer van voren af aan. Een laurier in pot is tevreden wanneer deze om de drie tot vijf jaar wordt verpot.
Laurier kopen
Een laurier kopen kan tegenwoordig online. Ook de boompjes die in de volle grond worden gepoot kunnen via internet worden besteld. Het is belangrijk om de laurierboompjes zo snel mogelijk in de grond te zetten wanneer ze worden bezorgd in een containerpot. Kuipplanten zijn direct klaar voor gebruik om ze op een terras of patio neer te zetten.