Lichtkoepels: de functies, voordelen en belangrijke aandachtspunten bij aankoop

Lichtkoepels zorgen op een natuurlijke en stijlvolle manier voor meer licht in huis, maar ze hebben nog meer handige functies.

Lichtkoepels hebben de volgende functies:

  • Lichtinval
  • Ventilatie
  • Nooduitgang
  • Toegang tot dak

Aandachtspunten

Het is belangrijk om op de volgende punten te letten bij de aanschaf van een lichtkoepel:

  • Materiaal
  • Isolatie
  • Ventilatie
  • Zonwering

Materiaal

Lichtkoepels zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en materialen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lichtkoepel van polycarbonaat of acrylaat. Het voordeel van polycarbonaat is dat dit materiaal sterk en duurzaam is. Hierdoor ontstaan minder snel krassen op de lichtkoepel door bijvoorbeeld hagel en storm. Let dus goed op de plaatsing van de lichtkoepel. Niet alleen vanwege het risico op krassen door weersinvloeden, maar ook vanwege eventuele risico’s op vandalisme en inbraak. Polycarbonaat is een slagvast materiaal en dus beter bestand tegen krassen en stoten.

Let bij de keuze voor het materiaal ook op de brandveiligheid (brandklasse) van het materiaal. Zeker als je meerdere lichtkoepels of grote lichtkoepels wilt plaatsen. Polycarbonaat heeft een betere brandklasse dan acrylaat.

Let op!

Het risico op inbraak is natuurlijk ook afhankelijk van het formaat van de lichtkoepel. Let bij de plaatsing op een laag dak dan ook goed op het materiaal. Je kunt kiezen voor een lichtkoepel die voldoet aan inbraakwerendheid weerstandsklasse II.

Isolatie

Natuurlijke lichtinval mag natuurlijk niet ten koste gaan van de isolatie van de woning. Lichtkoepels zijn dan ook vaak geïsoleerd om te zorgen voor optimaal comfort.

Ventilatie

Lichtkoepels kunnen niet alleen voor meer licht, maar ook voor meer lucht zorgen. Natuurlijke lichtinval en frisse lucht maken dat een ruimte direct een stuk prettiger aanvoelt. Het bedienen van de ventilatie kan handmatig of met behulp van een afstandsbediening.

Zonwering

Let bij de aankoop ook op de mogelijkheden voor zonwering. Hoe belangrijk dit is, hangt natuurlijk af van de plaatsing en de hoeveelheid zonlicht die hierdoor in huis valt.

Je kunt kiezen voor binnen- en buitenzonwering. Lichtkoepels met binnenzonwering reguleren de hoeveelheid licht die in de ruimte valt, buitenzonwering houdt de zon tegen. Het meest optimale effect bereik je met een goede isolatie in combinatie met binnenzonwering. Zo wordt de optimale lichtinval behouden en wordt met behulp van isolatie voorkomen dat er te veel warmte in huis komt.