Zo houd je je badkamer schimmelvrij

Schimmel in de badkamer is een erg vervelend probleem. Schimmels gedijen het beste in vochtige, warme ruimtes. Als het vocht en de warmte wat na het douchen ontstaat niet uit de badkamer afgevoerd kan worden, is de kans groot dat je op den duur last zult krijgen van schimmelvorming. Dat ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, het zorgt ook voor een muffe, onaangename geur. Daarnaast is het ook nog eens ongezond. Schimmels verspreiden zich namelijk door sporen die door de lucht rondzweven. Als je die sporen inademt kun je last krijgen van luchtwegklachten, allergische reacties, geïrriteerde slijmvliezen en huidproblemen. Maar, hoe kom je er vanaf?

Voorkomen is beter dan genezen

Je kent dit spreekwoord vast wel: voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor schimmelvorming! Om te voorkomen dat er schimmelplekken in je badkamer opduiken, is het belangrijk dat overtollig vocht en warmte kunnen worden afgevoerd. Dat kan natuurlijk door een raampje open te zetten, maar je kunt nog beter gebruik maken van een ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte continu wordt ververst. Zo blijft de ruimte koel en droog, waardoor schimmels geen kans krijgen. Ook is het belangrijk dat de muren en vloeren van je badkamer met tegels bedekt zijn. Waarom? Schimmels hechten zich niet makkelijk aan gladde oppervlakken: op een tegelvloer of tegelwand zul je dus minder zo snel schimmelvorming krijgen. Ook kun je kiezen voor een schimmelwerende verf om schimmels op afstand te houden.

Zelf aan de slag

Doormiddel van de juiste interieurkeuzes én goede ventilatie kun je schimmel dus een stap voor zijn. Maar wat doe je eraan als je al last van schimmel hebt? Je kunt natuurlijk een specialist inhuren, maar je kunt ook eerst zelf proberen schoon te maken. Het is hierbij heel belangrijk om altijd een natte doek te gebruiken. Als je een droge doek gebruikt kan de schimmel namelijk door de lucht gaan zweven. Vaak kun je schimmel goed wegpoetsen door een mengsel van baking soda en water te gebruiken. Ook azijn is een wondermiddel op dat gebied. Een natuurlijke oplossing voor schimmel is tea tree olie. Meng de olie met wat water in een plantenspuit en spuit het op de beschimmelde oppervlakken. Laat het mengsel even intrekken en poets de schimmel dan weg met een harde borstel. Vervolgens haal je de natte doek eroverheen en je badkamer is weer stralend schoon!