Maak van je balkon de ideale buitenruimte

Een balkon kan een heerlijke toevoeging zijn aan je woning. Het is dan misschien geen tuin, maar toch is het erg prettig als je huis over een buitenruimte beschikt. Ook al zijn de meeste balkons niet erg groot, zo’n buitenplekje biedt je wél de mogelijkheid om in de ochtend een kopje koffie te drinken in het zonnetje, of om ’s avonds met vrienden lekker buiten te eten of een wijntje te drinken. Als je je balkon hiervoor wilt gebruiken, is het overigens wel erg belangrijk om van je balkon een aantrekkelijke plek te maken, zodat je er ook daadwerkelijk graag gaat zitten. Hoe zorg je ervoor dat je balkon een knusse, gezellige uitstraling krijgt?

Ga voor groen en gezelligheid

Ook al is de ruimte beperkt, als je je balkon slim indeelt kan je er toch een heel leuk plekje van maken. Het is vooral erg fijn als je ook echt het ‘buitengevoel’ ervaart. Dit gevoel creëer je door je balkon op te fleuren met wat groen: denk hierbij aan planten en bloemen in pot, klimplanten die je tegen de muur kunt laten groeien of een kunstgras tapijt. Dat laatste is misschien geen écht groeiend gras, maar het zorgt er wel voor dat je balkon nóg meer als een hooggelegen minituintje oogt. Wat ook echt een buitensfeer schept, is het maken van een klein moestuintje. Koop bijvoorbeeld een hoge plantenbak waar je verschillende kruiden en groenteplantjes in kunt laten groeien. Op houten stokjes schrijf je de namen van iedere plant, en vervolgens steek je die ernaast in de aarde. Zo kun je de plantjes goed van elkaar onderscheiden als ze opkomen. Zo’n moestuintje neemt niet veel ruimte in, maar biedt je toch de mogelijkheid om te tuinieren!

Haal je interieur naar buiten

Naast het leggen van een kunstgrasmat, kan een buitenkleed ook een leuke toevoeging zijn. Hiermee creëer je een gezellige, huiselijke sfeer en het staat ook nog eens erg verzorgd. Ook is dit een goede oplossing als de tegels of vlonders van je balkon verouderd zijn, maar je niet de tijd of het budget hebt om deze te vervangen. Leg er een buitenkleed overheen met een mooi patroon, en je balkon ziet er weer netjes én knus uit! Investeer daarnaast in de juiste meubels voor je balkon: bijvoorbeeld in een gezellig tafeltje waar je aan kunt eten, of een mooi houten bankje waarop je je kunt nestelen om in de avondzon een boek te lezen. Het mooiste is om de inrichting van je woning ‘door te trekken’ naar buiten, door te zorgen dat de balkonmeubels goed aansluiten bij het interieur van je huis. Zo maak je van binnen en buiten één geheel.