Zo blijft jouw huis écht schoon

Het is een klus die nooit écht lijkt op de houden: het schoonmaken van je huis. Telkens als je de boel weer eens grondig hebt geschrobd, duurt het maar héél even voordat het vlekkeloze resultaat van je werk – letterlijk – niet zo vlekkeloos meer is. Schoonmaken voelt vaak als een grote onderneming en kan dan ook behoorlijk wat tijd en energie kosten. Tenzij je het budget hebt om een professional in te huren, kun je aan deze klus niet ontkomen. Waar je wél voor kunt zorgen is dat je leert om zo snel en efficiënt mogelijk te werk te gaan. Welke strategieën kun je toepassen om ervoor te zorgen dat je huis niet alleen snel schoon wordt, maar ook schoon blijft?

Effectief schoonmaken

Ten eerste helpt het enorm als je je tijd goed bewaakt tijdens het schoonmaken. Zet een timer, bijvoorbeeld op je telefoon, en geef jezelf een vaste hoeveelheid tijd voor elk apart onderdeel. Zo voorkom je dat je streven naar perfectionisme het overneemt en je onbedoeld uren bezig bent. Wil je je huis in één uur proberen schoon te maken? Verdeel het huis dan in vier delen, en geef jezelf een kwartier per ronde. Zo verlies je jezelf niet in het schoonmaken en ben je als de klok rond is het hele huis door geweest! Een andere effectieve strategie: ga niet ruimte voor ruimte aan de slag, maar doe één huishoudelijke taak na de andere. Begin bijvoorbeeld met het opruimen van alle kamers, ga vervolgens het hele huis stofzuigen en dan dweilen. Zo kun je lekker in je flow blijven, waardoor je sneller en prettiger werkt. Ook hierbij kun je jezelf een bepaalde tijd per onderdeel geven, zodat je de vaart erin houdt.

Bespaar jezelf extra werk

Naast strategieën om sneller en makkelijker schoon te maken, kun je jezelf ook op voorhand heel wat tijd en moeite besparen met een aantal handige tips. Ten eerste kan de aanschaf van een droogloopmat enorm schelen als het aankomt op vieze vlekken en vuil op de vloer. Zo’n mat zorgt er namelijk voor dat het vuil en de nattigheid van buiten ook écht buiten de deur blijft en niet het huis in wordt gehaald. Een schoonloopmat neemt je daarom heel wat dweil- en schoonmaakwerk uit handen. Daarnaast helpt het om spullen een vaste plek te geven in het huis. Zo hoef je minder na te denken en wordt opruimen een eitje! Probeer verder dagelijks kort de tijd te nemen om alles even bij langs te gaan. Even een doekje over het aanrecht halen na het koken, of standaard gelijk na het opstaan de bedden opmaken: dit soort handelingen kosten weinig tijd en energie, maar ze zorgen er wel voor dat alles netjes blijft en dat je de volgende keer als je gaat schoonmaken minder werk hoeft te verzetten.