Niet langer een taboe op psychosomatische klachten

Lichamelijke klachten zijn meestal duidelijk zichtbaar en het is makkelijk te herleiden waar die klachten vandaan komen. Het kan zijn dat je een verkeerde houding aanneemt bij de dagelijkse activiteiten die je onderneemt. Ook kan het veroorzaakt worden door een ongeluk, of door een sportblessure. Met andere woorden, die klachten zijn vervelend, maar wel relatief makkelijk te verhelpen. Dat komt omdat je weet waar die klachten vandaan komen. Maar wat nou als je aanhoudende klachten hebt en geen idee hebt waar dat vandaan komt?

Het doel van psychosomatische therapie

Psychosomatische therapie is bedoeld om lichamelijke klachten te verhelpen die voortkomen uit stress en/of spanning. Deze lichamelijke klachten zijn vaak onbegrepen voor jouw en anderen, omdat je niet het gevoel hebt dat je rare bewegingen hebt gemaakt met het lichaam. Echter komt het steeds vaker voor dat mensen met lichamelijke klachten kampen die, voortkomen uit psychische overbelasting. Deze klachten uiten zich meestal in duizeligheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, druk op de borst en nog meer fysieke ongemakken. Een simpele oplossingen is dan een periode wat rustiger aan te doen. Maar dat is juist iets wat te weinig gedaan wordt in dit soort situaties.

Onderkenning van psychosomatische klachten en de oplossing ervan

Het is belangrijk dat je deze klachten niet negeert, wat begrijpelijk zou zijn aangezien je niet het idee hebt dat je fysiek over een grens bent gegaan. Als je veel last hebt van stress en druk en vervolgens last krijgt van bovenstaande symptomen, schaam je dan niet om daar over te praten. Hulp zoeken kan je dan enorm helpen. De psychosomatische fysiotherapeut zal je begrijpen aangezien hij of zij dagelijks mensen tegenkomt met dezelfde klachten. De psychosomatische therapeut heeft ook altijd contact met een psycholoog, mocht dit voor jouw nodig zijn. Voel je dus vooral geen vreemde eend in de bijt en schaamte is al helemaal nergens voor nodig. De meeste fysiopraktijken bieden psychosomatische therapie aan dus je kan er eigenlijk altijd terecht.