Onze kijk op oosterse lampen

Trouwe lezers van de blog weten dat ik al eens eerder een pleidooi gehouden heb voor oosterse lampen. Maar bij deze nogmaals. Wat bedoel ik nou met een oosterse lamp. Is dat een lamp uit India of zo? Misschien uit Pakistan? Neen, met oosterse lampen bedoel wij in Nederland, voornamelijk lampen uit… Noord-Afrika. Vreemd ja, dat we die lampen zo noemen want Noord-Afrika ligt helemaal niet ten oosten van ons. Maar misschien bedoelde men de oosterse sferen van landen die ver weg liggen een totaal andere wereld. Afijn, wat maakt het ook uit, semantische spelletjes daar heb ik geen trek in.

Waar ik wel dan trek in heb zijn oosterse lampen. Een specifiek model is de Marrakech lamp. Vele Nederlanders en Vlamingen zijn hier al op vakantie geweest. Iedereen kent wel die heerlijke Marokkaanse authentieke sfeer die gecreëerd wordt door handgemaakte artistieke verlichting. Ik moest mezelf tegenhouden om niet een van de lampen uit het hostel in mijn koffer te stoppen! Zo geweldig vond ik het.

Enfin sinds een paar jaar hoef je niet meer helemaal naar Marokko af te reizen om die dingen te bestellen. Ik ga in dit artikel met jullie delen mijn bookmarks, de webpagina’s waar ik voordelige echte authentieke top lampen vond:

– Ghalia: oosterse lampen (homepage)

– Ghalia: oosterse hanglampen (plafonnieres)

De eigenaar van die winkel, Dietwin, die heeft echt kijk op zaken. Hij selecteert alleen het neusje van de zalm, de beste lampen uit de souks en medina van Marokko en tevens Egypte. Daarbij kun je ook andere fantastische decoratie en interieur stukken vinden zoals inbegrepen Berber kleden, dienbladen en kasten. De collectie wisselt en alles is handgemaakt en zo ben je echt zeker dat je unieke decoratie koopt en dat je niet dezelfde lamp of kleed bij een collega in de huiskamer ziet.