Raamdecoratie voor de woonkamer

Hoewel iemand die nog nooit een huis heeft ingericht er niet bij stilstaat zijn ramen misschien wel het ingewikkeldst om te decoreren. Het moet aan de ene kant naadloos aansluiten op de sfeer die je wilt creëren in huis, anderzijds moet het ook van de buitenkant een bepaalde sfeer uitstralen.  Met name de decoratie van de ramen in de woonkamer kan voor flink wat hoofdpijn zorgen. De raamdecoratie voor de woonkamer is meestal minder geschikt voor de decoratie van de ramen elders in huis.

De woonkamer is de plek waar je zelf veel tijd doorbrengt. Meestal in het gezelschap van je gezin. Dan wil je een fijne en warme sfeer creëren. Bovendien is het ook de plek waar je visite en anderen mensen ontvangt. Ook voor hen wil je natuurlijke dat je woonkamer een welkome sfeer uitstraalt. In de woonkamer staan veel accessoires, meubels en een bepaalde manier van zetting die de sfeer al voor een groot deel heeft vastgesteld in de kamer. Het is belangrijk dat de raamdecoratie geen afbreuk doet aan die gecreëerde sfeer.

Waar moet dan daadwerkelijke rekening mee gehouden worden bij de decoratie van de ramen in de woonkamer? Een vraag waar ikzelf ook geen raad mee wist. Daarom heb ik de afdeling raamdecoraties van Alkoof geraadpleegd voor advies. Alkoof is een gerenommeerde woonwinkel in het oosten van Nederland. Zei hebben onder anderen laten weten dat er rekening gehouden moet worden met de kleuren die de boventoon voeren in de woonkamer. Verder moet je rekening met het daglicht. Vraag jezelf af of je veel daglicht in de woonkamer wilt hebben of vind je het juist vervelend als de felle zon constant de woonkamer binnenkomt? Verder moet er nagedacht worden of je de ramen volledig bedekt wilt hebben voor privacy of dat je een gedeeltelijke bedekking van de ramen voldoende vindt. Met andere woorden denk goed na over de decoratie van je woonkamer ramen, want het heeft meer invloed op de sfeer in huis dan je denkt!