parked-gray-trailer-2330197

Voel de vrijheid van een vakantie op wielen

De lente is begonnen, de zon begint te schijnen en de temperaturen stijgen. Meer is er niet nodig om de Nederlander te doen snakken naar de caravan en de camping. We zijn bereidt om met zo’n beetje onze hele hebben en houden een volksverhuizing te maken naar de uiteinden van Europa. Ook de camping in eigen land is populaire.

Je zou denken dat juist in de vakantie periode iedereen zichzelf wilt verwennen in een poep chique hotel en even zichzelf de koning wil voelen na een jaar van hard werken. Zelf heb ik in het verleden weleens caravans in Enschede bekeken, mijn woonplaats, om te kijken wat er nou zo bijzonder aan is. Ik vond zo’n wagen niks aan. Ik vroeg me dus af: wat is dan wél de charme van kamperen en waarom gaan we zo graag met z’n allen in een primitieve woonwagen op vakantie? Is het de oer-Hollandse krenterigheid dat we niet teveel willen betalen voor onze vakantie en dus maar met de caravan de weg op gaan?

Misschien heeft een enkeling inderdaad de rekensom gemaakt dat de caravan voor de lange termijn een goedkopere investering is dan elk jaar duizenden euro’s over de toonbank gooien voor dat luxe resort. Alleen dat is niet waarvoor de meeste Nederlanders op de camping zitten. De caravan staat symbool voor de Nederlander. Dat ultieme gevoel van vrijheid, gezelligheid en genieten van het leven doet ons kiezen om elke keer weer met de caravan op vakantie te gaan.

Persoonlijk was ik er nooit zo voor om op een camping te gaan zitten. Het leek me altijd teveel gedoe en ik vond zo’n caravan maar primitief en totaal niet bij mij passen. Dat ‘primitieve’ is overigens ook totaal niet het geval. We zijn inmiddels een aantal keer met een caravan van het merk Hobby op vakantie geweest en ik moet toegeven dat er aan luxe geen gebrek was. Maar afgezien daarvan heb ik van dichtbij ervaren dat er op de camping een warme groepsgevoel ontstaat die je nooit zou kunnen vinden in een vijf sterren hotel. Zelfs ik ben verliefd geworden op de caravan!