Vogelnest verwijderen uit schoorsteen

Vogels kiezen allerlei plekken om hun nest te bouwen. Die zijn helaas niet altijd even handig en veilig voor mensen. Zo kunt u bijvoorbeeld een vogelnest in de dakgoot, onder de dakpannen of zonnepanelen, of op uw balkon vinden. Een vogelnest kan op zo’n plek voor overlast en andere problemen zorgen. De regenpijp kan verstopt raken waardoor er waterschade ontstaat. En als de vogels een nest in uw schoorsteen hebben gebouwd, kan het rookkanaal dicht komen te zitten met het risico op een koolmonoxidevergiftiging. Ook kan het droge nestmateriaal gemakkelijk vlam vatten en een schoorsteenbrand veroorzaken. Meer dan genoeg redenen dus om vogelnesten op ongewenste plekken te laten verwijderen. Schakel hiervoor de Schoorsteenbrigade in Zwolle in!

Camera inspectie voor moeilijk bereikbare plekken

Voor het verwijderen van een vogelnest van uw dak of schoorsteen, neemt u contact op met de Schoorsteenbrigade. De vakmannen zijn uitstekend op de hoogte van de regels en kunnen een nest op een veilige manier verwijderen. Een vogelnest mag namelijk alleen worden weggehaald als het buiten gebruik is. Bij een nest in de dakgoot is goed te zien of er vogels in zitten. Als het nest onder de dakpannen of zonnepanelen zit, kan de expert van De Schoorsteenbrigade een camera inspectie uitvoeren. Is het nest leeg, zal hij de kosten van het verwijderen met u bespreken. Als u daarmee akkoord bent, gaat de schoorsteenveger aan het werk. De kosten van het verwijderen van een vogelnest hangen af van de situatie ter plaatse.

Mag het nest verwijderd worden?

Voor het verwijderen van een vogelnest moet rekening gehouden worden met de Wet natuurbescherming. Deze wet zorgt ervoor dat vogels veilig kunnen rusten en broeden. Daarom mogen er alleen nesten verwijderd worden die niet in gebruik zijn. Toch is het goed om altijd contact op te nemen met de Schoorsteenbrigade of iemand van de gemeente. Die kan u precies vertellen of het betreffende nest verwijderd mag worden. Om het bouwen van nesten in uw dakgoot of schoorsteen te voorkomen, kunt u de schoorsteenveger Den Bosch vragen vogelwering te plaatsen. Zo voorkomt u dat de vogels in uw schoorsteen kunnen komen of dat nestmateriaal in de regenpijp terecht komt.