Weerinstrumenten

Vandaag is officieel de herfst begonnen! Dit betekent dat het weer ook slechter wordt. Gelukkig kun je je hier op voorbereiden met behulp van weerinstrumenten. In dit artikel geven we je informatie over een aantal weerinstrumenten en welke functies ze hebben.

thermometer

Thermometer

Het meest voor de hand liggende weerinstrument is natuurlijk de thermometer om de temperatuur te meten. Dit kan in Celsius of in Fahrenheit. Daarnaast heb je diverse soorten thermometers. Leuk om buiten te hangen is de thermometer met vloeistof. Er zijn ook digitale thermometers, die behalve temperatuur nog andere gegevens kunnen vermelden zoals bijvoorbeeld luchtdruk of luchtvochtigheid.

Barometers

Een barometer is een weerinstrument die de luchtdruk meet. Als de barometer snel daalt of oploopt, betekent dit dat er ander weer op komst is. Een dalende luchtdruk wijst vaak op slechter weer zoals storm. Een stijgende luchtdruk daarentegen betekent vaak een weersverbetering.

barometer-434313_640

Soorten barometers

Er zijn verschillende soorten barometers te vinden. De kwikbarometer is de meest voorkomende barometer. Door middel van kwik wordt de luchtdruk aangegeven. Nadelen aan de kwikbarometer zijn de prijs en de giftigheid van kwik. De luchtdruk kan ook gemeten worden door middel van een gasvulling die wordt samengedrukt. Dit gebeurd in de eco-celli barometer.

TH31-donderglas

Donderglas

Wat minder voor de hand liggend maar wel een erg leuke aanwinst voor de tuin is het donderglas. Het donderglas kun je ophangen. Je vult hem met het bijgeleverde kleurstofpoeder. Wanneer er onweer op komst is veranderd de luchtdruk en zal het donderglas overlopen. Zo merk je dus direct of er slecht weer aankomt. Vanwege het mooie design van het donderglas is hij ook erg leuk en origineel om cadeau te geven!

Digitale weerstations

Steeds populairder worden de digitale weerstations. Dit komt doordat ze veel informatie geven en vaak ook redelijk nauwkeurig. De meeste weerstations bevatten in ieder geval de volgende informatie: binnen/buitentemperatuur, barometer, maanstand, windkracht en hygrometer.

Afhankelijk van wat je wilt meten zijn er dus diverse mogelijkheden. Er zijn veel soorten meetinstrumenten in verschillende prijsklassen. De beste prijs/kwaliteitverhouding van de weerinstrumenten vind je op Plushop.nl.